Archive for април, 2016

СВЕЊТИ МУЧЕНИК ЕВПСИХИЈЕ – ПОЧЕО ВАСКРЊИ РАСПУСТ

У петак 22. априла 2016. године, након одржане наставе ученици Цетињске богословије отишли су на васкршњи распуст који ове године по одлуци САСинода СПЦ траје до сриједе 04. маја 2016. године.

По устаљеној пракси матуранти школе остају на Цетињу, како би учестовали у богослужењима за Лазареву суботу, Цвијети, током Страсне седмице и за Васкрс у цетињским храмовима и широм митрополије.

СВЕТИ АПОСТОЛИ ИРОДИОН, АГАФ И РУФ – ОДРЖАНА V РЕДОВНА СЈЕДНИЦА У ШКОЛСКОЈ 2015/2016 ГОДИНИ

У четвртак 21. априла 2016. године, на празник Светих апостола Иродиона, Агафа и Руфа одржана је V редовна сједница у школској 2015/2016 години.

Сједницом је пресједавао ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Априлски испитни рок

Априлски испитни рок за ванредне ученике

Обавјештавамо све ванредне ученике Богословије Св. Петра Цетињског да ће приватни испити у априлском испитном року школске 2015/16. године бити одржани у понедјељак 18. априла  2016. године.

Пријава испита ће се вршити тога дана у временском интервалу од 9 до 10 часова у секретаријату школе.

Управа школе

 

СВЕТИ МАРКО ИСПОВЈЕДНИК – НАРОДНИ УМЈЕТНИК ЗОРАН КАЛЕЗИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ О МУЗИЦИ У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Календар за 11. април

 У организацији Богословије Светог Петра Цетињског уприличено је предавање Зорана Калезића, народног умјетника и пјевача о музици у понедељак 11. априла 2016. године на празник Светог Марка Исповједника.

Уваженог пјевача Зорана Калезића професорима, ученицима и гостима школе представио је ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

НЕДЕЉА СРЕДОПОСНА; ПРЕПОДОБНИ ИЛАРИОН ИСПОВЈЕДНИК И ЕВСТРАТИЈЕ ПЕЧЕРСКИ – ЛИТУРГИЈЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ

Календар за 10. април

На Средопосну недељу Великог поста и спомен Преподобних Илариона Исповједника и Евстратија Печерског 10. априла 2016. године, служене су литургије Светог Василија Великог у Цетињском манастиру и Влашкој цркви на којој су узели учешћа професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Литургијским сабрањем у Цетињском манастиру началствовао је свештеник Анђелко Боричић, уз саслужење протојереја-ставрофора Обрена Јовановића, јеромонаха Прохора Јосифова, јеромонаха Андроника из Русије, протођакона Игора Балабана, јерођакона Јустина Мреновића и ђакона Душана Биговића.

Литургију у Влашкој цркви служио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић а за пјевницом су појали чланови црквеног хора „Његош“, којим диригује Милица Пејовић и у којем пјевају и ученици Цетињске богословије.

ПРЕПОДОБНА МАТРОНА СОЛУНСКА – ВЕЧЕРЊА СА ПЕТОХЛЕБНИЦОМ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

Календар за 9. април

У суботу 09. априла 2016. године, на празник Преподобне Матроне Солунске служена је вечерња служба са петохлебницом у Цетињском манастиру на којој су појали Цетињске богословије.

Вечерњу службу је служио јеромонах Андроник из Русије.

РЕКТОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАО СА УЧЕНИЦИМА БОГОСЛОВИЈЕ НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ „МЕСИЈА“ ВЕСЕЛИНА ПИЛЕТИЋА У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „РАДОСАВ ЉУМОВИЋ“

Slika

У петак 08. априла 2016. године у Народној библиотеци „Радосав Љумобивћ“ у подгорици, организована је промоција романа „Месија“, аутора мр Веселина Пилетића. Аутор је магистар књижевности и психотерапеут.

У представљању књиге учестовали су: протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије; Џемал Дацић, професор исламске вјеронауке и технички секретар Мешихата Црне Горе; Јаша Алфандари, предсједник Јеврјске заједнице Црне Горе; проф. др Марко Цамај и Стево Вучинић публициста.

На представљању ове књиге били су и професор Душан Биговић, ученици петог и неколика ученика четвртог разреда Цетињске богословије.

САБОР СВЕТОГ АРХАНГГЕЛА ГАВРИЛА – ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА И БЕСЈЕДЕ МАТУРАНАТА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

Календар за 8. април

На празник Сабора светог архангела Гаврила у петак 08. априла 206. године, служена је литургија пређеосвећених дарова на којој су појали ученици Цетињске богословије.

Литургију су служили сабраћа Цетињског манастира јеромонах Прохор Јосифов и јерођакон Јустин Мреновић.

Увече, након одслуженог повечерја матуранти богословије Драган Мандић и Стефан Радаковић произнијели су своје бесједе у оквиру вјежби из предмета Омилитика, пред монасима, професорима, ученицима и вјерним народом. Након бесједа свим присутним обратио се ректор о. Гојко Перовић.

БЛАГОВИЈЕСТИ – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ДОДЈЕЛА БЛАГОВЈЕШТЕНСКИХ НАГРАДА УЧЕНИЦИМА

Празник Благовијести свечано прослављен у Цетињском манастиру и Цетињској богословији додијељене благовјештенске награде најбољим ученицима

Календар за 7. април

Празник Благовијести молитвено и свечано је прослављен у Цетињском манастиру и Цетињској богословији.

Празновање је отпочело свечаним Великим повечерјем и петохлебницом које су у Цетињском манастиру служили јеромонах Андроник из Русије и јерођакон Цетињског манастира у сриједу 06. априла 2016. године.

Литиргију на празник Благовијести, у четвртак 07. априла 2016. године, служили су секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, протосинђел Исак Симић, свештеник Анђелко Боричић, јеромонах Андроник из Русије и протођакон Игор Балабан. На литургији су одговарали ђаци Цетињске богословије.

По завршеној литургји у трпезарији богословије уприличене су додјеле благовјештенских награда најбољим и најкултурнијим ученицима.

Све ученике, професоре и госте школе поздравио је ректор богословије о. Гојко Перовић, који је и уручио пригодне награде ученицима.

Ученици који су добили благовјештенске награде су:

5. Разред

 1. Радаковић Стефан
 2. Рашковић Никола
 3. Крајишник Велибор

4. Разред

 1. Малиновић Игор
 2. Жунић Никола
 3. Нинковић Ранко

3. Разред

 1. Ћулум Игор
 2. Дачевић Срђан
 3. Ђерковић Срефа

2. Разред

 1. Поповић Томислав
 2. Билинац Емилијан
 3. Перић Цвјетко

1. Разред

 1. Михајловић Василије
 2. Стевлић Стефан
 3. Минић Матија

БЛАГОВИЈЕСТИ – АКАДЕМИК ЗОРАН ЛАКИЋ ОДРЂАО ПРЕДАВАЊЕ У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ О ОДНОСИМА РАВНОГОРСКОГ И ПАРТИЗАНСКОГ ПОКРЕТА

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У организацији Богословије Светог Петра Цетињског уприличено је предавање историчара проф. др Зорана Лакића, академика ЦАНУ у четвртак 07. априла 2016. године.

Уваженог академика Зорана Лакића професорима, ученицима и гостима школе представио је ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

У свом предавању академик Лакић говорио Односима равногорског и партизанског покрета, о Другом свјетском рату, о личностима генерала Драгољуба Михаиловића и Јосипа Броза за преговарачким столом.

У свом излагању предавач је указао и на бројну историјску грађу која се бави догађајима прије и у току Другог свјетског рата на српском и на страним језицима која је излазила како у Југославији тако и у иностранству.

Након предавања професори и ученици су предавачу постављали занимљива питања интересујући се за занимљиве теме из историје.