Archive for јун, 2018

КОНКУРС ЗА УПИС У БОГОСЛОВИЈУ

Конкурс за упис у Богословију

 

 

На основу уредбе о богословским школама и условима уписа у Богословије СПЦ и одлуке Светог архијерејског синода Српске православне цркве бр. 895/зап. 603 од 21. маја текуће године,

Митрополија црногорско-приморска објављује

К О Н К У Р С

За упис у I разред Богословије школске 2018/19. године

који садржи следеће услове:

  • – да кандидат није старији од 18 година
  • – да није ожењен
  • – да је завршио основну школу, најмање са врло добрим успјехом и примјерним владањем
  • – да је душевно и тјелесно здрав
  • – да кандидат има развијен слух и глас за појање
  • – да кандидат има основно знање катихизиса и познавање Господњих и Богородичиних празника, српског језика и књижевности и опште и народне историје.

Школовање у богословији траје пет година, уз обавезно полагање завршног богословског испита.

Сви примљени ученици биће смјештени у школском интернату, и у истом уживати: храну, огријев, освјетљење и лијечење у случају болести.

Молбе за пријем подносе се одмах надлежном архијереју, преко надлежног парохијског свештеника.

Уз молбу прилажу се следећа документа:

а) оригинал извод из матичне књиге крштених, издат од надлежног пароха;

б) свједочанство о завршеној школи, заједно са ђачком књижицом и оцјенама;

в) љекарско увјерење да је кандидат душевно и тјелесно здрав;

г) увјерење надлежног парохијског свештеника о владању и подобности за свештенички чин и да није ожењен;

д) писмени пристанак родитеља/старатеља да кандидат може учити богословију;

ђ) писмену обавезу своју и својих родитеља/старатеља, потврђену од надлежног пароха, да ће уредно уплаћивати управи Богословије одређени допринос за своје издржавање у интернату школе (осим родитеља и старатеља, ове обавезе могу дати и епархије, црквене општине и манастирске управе, у којем случају дотични ученик је њихов питомац).

Молба се таксира по Правилнику о наплати црквених такси.

Пријемни испит за кандидате Православне Митрополије црногорско-приморске одржаће се 3. јула 2018.г. (уторак) у просторијама Митрополије на Цетињу, са почетком у 10 часова.

 

            Архиепископ цетињски

Митрополит црногорско-приморски

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      АМФИЛОХИЈЕ

МАТУРИРАЛИ УЧЕНИЦИ XXII ГЕНЕРАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНЕ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ (2013-2018)

 

У Недељу Свих светих и празник Светих равноапостолних царева Константина и Јелене, 3. јуна 2018. године, у Цетињском манастиру служена је литургија са благодарењем, за крај школовања матураната XXII генерације обновљене Цетињске богословије (2013-2018.).

Литургијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор др Владимир Ступар, професор Богословског Факултета у Фочи и изасланик САС СПЦ на матури у Цетињској богословији уз саслужење 8 свештеника и три ђакона.
На литургији су појали матуранти Цетињске богословије, предвођени професором Црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем и професором Благојем Рајковићем.
Свештени апостол читао је г. Стефан Ђерковић а одјељак из Јеванђеља, ђакон Александар Лекић.
После прочитаног јеванђеља сабраном вјерном народу, монасима и професорима, бесједио је о. Владимир, говорећи о празнику Свих Светих.

На крају литургије изасланика САСинода оца Владимира Ступара поздравио је ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, честитајући матуранти XXII генерације завршетак школовања у богословији, рекавши да су ђаци постали почасни грађани Цетиња.

Додјела диплома и награда најбољим ученицима уследила је у зборници Цетињске Богословије гдје се матурантима обратио изасланик о. Владимир Ступар а потом је секретар школе професор Драган Радоман прозивао свршене матуранте.

На свечаном ручку поводом завршетка школовања ове генерације, обратио се у име професора, ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, и разредни старешина протојер-ставрофор Драган Станишић.
Присутне госте и ученике поздравио је и протојереј-ставрофор Драган Каиновић, прота у пензији, из епархије зворничко-тузланске.
У име Црквене Општине Цетињске и грађана Цетиња ђаке је поздравио г. Ђуро Капа, прослављени спортиста. У име своје генерације професорима и изасланику Синода захвалио се свршени матурант г. Игор Ћулум.
Архимандрит Рафаило Чепрњић уз Еквадора поздравио је матуранте благословивши их на њиховом даљем путу богословског усавршавања .
У име Кола Милосрдних Сестара „Краљица Милена“, честитке је упутила и г-ђа Његосава Перовић.
На крају свечаног ручка све присутне још једном је благословио, изасланик САСинода СПЦ протојереј-ставрофор проф. др Владимир Ступар.

Матуру у школској 2017./2018. години успјешно су завршили господа матуранти: г. Драган Божовић (Митрополија црногорско-приморска), г. Срђан Дачевић (Митрополија дабробосанска), г. Стефан Ђерковић ( Митрополија црногорско-приморска), монах Емилијан Зарев (Митрополија црногорско-приморска), г. Драган Каиновић (Епархија зворничко-тузланска), монах Натанаило Крушчић (Митрополија црногорско-приморска), г. Стефан Николић (Епархија зворничко-тузланска), г. Алексеј Пејић (Епархија будимљанско-никшићка), г. Игор Ћулум (Епархија британско-скандинавска).

Честитајући свршеним матурантима XXII генерације обновљене Цетињске Богословије Светог Петра Цетињског (2013-2018), молимо се Богу да их благослови Светог Петра Цетињског и Светог Апостола Јакова, њихове
разредне славе и свих светиња Цетиња и Црне Горе прате у све дане њихових живота.

ИЗАСЛАНИК НА МАТУРСКОМ ИСПИТУ И ПРОФЕСОРИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАЛИ У ПРОСЛАВИ ПРЕПОДОБНОГ СТЕФАНА ПИПЕРСКОГ

 

 

 

Празник Преподобног Стефана Пиперског свечано је прослављен ове године покрај његових светих моштију, у суботу 2. јуна. Свету Архијерејску литургију служио је Митрополит Амфилохије уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва из више епархија наше Цркве.

Митрополиту је саслуживао и у прослави учестовао и изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве на завршном богословском испиту зрелости у Цетињској богословији, протојереј-ставрофор проф. др Владимир Ступар. Са изаслаником Синода литургији су присуствовали и професори Цетињске богословије, протојереј-ставрофор Драган Станишић, Благоје Рајковић и Александар Вујовић.

Фотографија корисника Aleksandar Vujovic

МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ Г. АМФИЛОХИЈЕ ПРИСУСТВОВАО МАТУРИ У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

  1. Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије присуствовао је и учестовао као члан комисије на матури и завршном богословском испиту зрелости за ученике XXII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског, у петак 1. јуна 2018. године.

Данас су кандидати полагали и показали своје знање из Догматике, Етике и Црквеног појања са типиком.

 

 

Полагање матурског испита  XXII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског у школској 2017/2018. години почело је у сриједу 3о. маја 2018. године.

Своје школовање на Цетињу ова генерација богослова започела је у септембру 2013. године. На матуру је изашло 7 редовних и два ванредна ученика.

Матура ће бити настављена сјутра и матуранти ће полагати испите из Црквеног права и Литургике.