Home / Вијести / ПАРАСТОС КРАЉУ НИКОЛИ

 

Годишњи помен Краљу Николи Петровићу служило је  цетињско свештенство и свештеномонаштво у храму Рождества Пресвете Богородице на цетињском Ћипуру.

У црногорском народу се већ пуних сто педесет година са кољена на кољено преносе, препричавају и задржавају у памћењу ријечи и дјело првог и последњег краља Црне Горе Николе Првог Петровића Његоша, рекао је након парастоса протојереј Душан Биговић.

“Владао је дугих шест деценија. Наслиједио је економски заосталу земљу. У току његове владавине вођена су четири тешка и крвава рата. Помагао је херцеговачке устанике, заједно са Србијом ратовао против Турака, Бугара и Аустро-Угара. Био је неограничен, али увиђаван и праведан властодржац”, рекао је отац Душан.

Казао је и да је књаз, потоњи краљ Никола био физички и духовно вишеструко обдарен, вјешт државник и дипломата, неустрашиви војсковођа и надахнути књижевник.

“Посебну пажњу је поклањао развоју просветне дјелатности. Једину основну школу затекао је у Цетињском манастиру. До 1872. основане су четрдесет и двије основне школе. !869. отворена је Богословија у којој ће се образовати свештеници-учитељи, а 1880. реална гимназија. За вријеме његове владавине изграђено је и обновљено око 150 цркава и манастира. Један од њих је и овај у којем почива његово тијело и у којем узносимо молитву за покој његове душе”, итакао је прота Душан.

Отац Душан је рекао да је краљ Никола био пјесник у животу, а политичар у поезији.

“Био је личност од великог значаја, ма колико је његова држава била мала. У исповједном тону у одмаклим годинама краљ Никола изјављује: Моја је задаћа била одати се мирном животу и посветити се писању. За собом је оставио многе, разноврсне, значајне задужбине у свим областима живота и велика дјела у историји црногорског народа”, закључио је протојереј Душан Биговић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930