Home / Вијести / НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА НА ЦЕТИЊУ

 

Прва нeдјеља Свете четрдесетнице – Недјеља православља торжествено је Светом литургијом и литијом прослављена данас на Цетињу.

Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру служио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, уз саслужење свештенства намјесништва цетињског и свештеномонаштва ове свете обитељи.

Сабрање је уљепшало појање цетињских богослова и хора Преподобне мати Ангелине из Никшића.

Прије Литургије Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је у чин ипођакона рукопроизвео монаха Лазара (Рондовића), сабрата Цетињског манастира.

По заамовној молитви, кренула је литија с иконама свештенства и вјерног народа од Цетињског манастира до цркве на Ћипуру, а по повратку испред манастира прочитан

је и Синодик православља.

Прослава празника настављена је у школској трпезарији а затим и у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици где је традиционално организована свечана академија у част недеље Православља.

Празничну беседу током академије одржао је др Васиљ Јововић, професор наше школе. Такође током академије по устаљеној пракси додељене су награде за најбоље

Светосавске темате.

Ове године прву награду однео је матурант Драган Илић, друга награда припала је такође матуранту Стојану Ковљену док је трећу награду добио ученик четвртог разреда Милош Бабовић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930