Home / Вијести / МАТУРАНТИ БОГОСЛОВИЈЕ ПОСЕТИЛИ МАНАСТИР СТАЊЕВИЋИ

 

Литургија у манастиру Стањевићи и разговор угодни са игуманом Јефремом У суботу Акатиста, матуранти Богословије Светог Петра Цетињског, предвођени ректором протојерејем Благојем Рајковићем, посетили су манастир Свете Тројице Стањевићи на јужним падинама Ловћена, уздигнутим 800 метара над морем.

Ректор о. Благоје је служио свету Литургију а матуранти су својим полетним гласовима појали и допринели духовној радости братије и верног народа. У поучном слову које је изговорио, о. Ректор је исказао радост да је ових завршних дана школовања 27 генерације ученика Цетињске богословије, могао са њима отпевати похвалне песме Пресветој Богородици у овоме манастиру у који су и претходне генерације цетињских богословаца, унеле своју младалачку снагу и љубав током обнове, радећи, раме уз раме са мајсторима зидарима и тесарима. Исказао је радост што, у сада добро обновљеном манастиру, може служити Литургију и духовно се наслађивати лепотом овог светог места , надахнутог благословима и подвизима само Богу знаних монаха и игумана. Позвао је на уможење молитви за спас српског народа али и свих православних хришћана а у овоме тренутку поготово страдајућег народа у Украјни на челу са братијом Кијево-печерске лавре на коју ударају снажне демонске силе, прогонећи монахе – чуваре те древне светиње и светионика свеукупног Православља.

После богослужења, ректор и матуранти су братски угошћени у манастирској гостопримници. Током сусрета са игуманом манастира, архимандритом Јефремом Дабнаовићем и братијом, развио се динамичан разгвор у коме су сабирани утисци матураната о досадашњем петогодишњем школовању у Цетињској богосовији и плановима за будућност. Игуман Јефрем је поделио своје искуство ученика прве генерације обновљене Цетињске богословије 1992-1997 посведочивши да му је срце пуно благодати коју је тада примио и крунисао примањем ђаконског чина на Гробу Господњем, приликом маурског ходочашћа. У то име је дао и скроман прилог овогодишњим матурантима за ходочашће у Рим, гробовима апостолских првака Петра и Павла и мученика из Колосеума и катакомби. Матуранти су, уз захвалност, отпевали неколико духовних и народних песама посвећених Косовским јунацима а један је допунио радост свирајући класичне композиције на клавиру.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930