Home / Вијести / Професор Цетињске богословије г. Аполон Мишченко учестовао на међународној научно-практичној конференцији у Новокузњецку у Сибиру

 

Професор Цетињске богословије г. Аполон Мишченко учестовао на међународној научно-практичној конференцији у Новокузњецку у Сибиру

 

Са благословима Његовог Вископреосвештенства митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Његовог Високопреосвештенства митрополита кемеровског и прокопијевског г. Аристарха, професор Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, г. Аполон Алексејевич Мишченко, узео је учешћа на шестој међународној Националној сверуској научно-практичној конференцији у Новокузњецку у Сибиру, коју је организовала Религиозна организација духовно-образовна организација вишег образовања Кузбанске православне духовне богословије, кемеровске епархије Руске православне цркве.

Овогодишња традиционална национална сверуска међународна научно-практична конференција носила је назив „Хришћанско свједочење вјере“ и одржана је у Кузбанској православној семинарији у Новокузњецку, са благословом ректора Кузбанске православне духовне семинарије г. Аристарха  митрополита кемеровског и прокопијевског.

Професор г. Аполон Мишченко у свом излагању на конференцији говорио је на тему „Живот, дјела и чудеса Светог Василија Острошког Чудотворца“.

Сва излагања и реферати биће штампани и објављени у научном зборнику, а учесници су добили и сертификате о учешћу на овогодишњој међународној конференцији.

Представници Кузбанске богословије из Новокузњецка, у име организатора, као и у име Научног и Организационог одбора, заблагодарили су свим учесницима на учешћу на међународном Научној конференцији, радујући се даљем наставку сарадње.

На конференцији истакнута и изражена посебна захвалност представнику Цетињске богословије, професору г. Аполону Мишченку, на досадашњем великом ангажовању и доприносу, који је давао и залагао се преко десет година,  око унапређења и сарадње двије црквено-просветне установе, као и на учешћу на међународној Научној конференцији и свеобухватном важном излагању.

Сарадња двије богословије, Цетињске и Кузбанске, отпочела је прије десетак година. На Цетињу је протоколарно потписан споразум о званичној сарадња на научном и другом нивоу ове двије црквено-просвјетне установе Српске православне цркве и Руске православне цркве, најстарије средњеобразовне школе у Црној Гори – Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња и Кузбанске богословије у Новокузњецку. Од тада се представници двије братске богословске школе редовно посјећују. Више пута професори Цетињске богословије, посјетили су Кузбанску богословију и били гости Кемеровске митрополије и Кузбанске богословије, учестовавши на бројним међународним научним конференцијама, као и у духовним торжествима у Кемеровској митрополији. Такође су Цетињску богословију  посјећивали, митрополит кемеровски и прокопијевски г. Аристарх, са својим свештеницима, као и професори и семинаристи Кузбанске богословије. Они су годинама уназад редовно учестовали у многим духовним празничним свечаностима који су се орнагизовали широм митрополије црногорско-приморске и епархије будимљанско-никшићке.

Плодотворна сарадња, ове двије важне црквено-просветне установе двије помјесне цркве успјешно се наставља. У наредном периоду биће организовано неколико активности и заједничких пројеката, које ће се реализовати на свеопшту духовну корист Цетињске и Кузбанске богословије и Српске и Руске цркве.

Учестовањем на овогодишњој међународној Националној сверуској научно-практичној конференцији, Кузбанске богословије у Новокузњецку, представника Цетињске богословије и Митрополије црногорско-приморске, г. Аполона Мишченка, показао се још једном вид једиства и саборности двије сестринске цркве.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031