Home / Вијести / ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ КРАЉА СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ – СЛАВА УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

 

Прослава Светог краља Стефана Дечанског у Цетињској богословији – слава ученика IV разреда

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона г. Јоаникија и протојереја Благоја Рајковића, ректора Цетињске богословије, и ђакона Павла Љешковића, разредног старешине, ученици четвртог разреда који су XXIX генерација обновљене Цетињске богословије (2020-2025), прославили су своју разредну славу Светог Краља Стефана Дечанског.

Празновање је отпочело у четвртак 23. новембра 2023. године, вечерњом службом са петохлебницом и позазивањем у цркви на Ћипуру. Светом службу је служио Протојереј мр Арсеније Радовић професор Цетињске богословије.
На сам празник у петак 24. новембра 2023. године служена је света Литургија у Цетињском Манастиру. Литургију су служили јеромонах Гаврило и јерођакони Пантелејмони и Лазар сабраћа Цетињског Манастира.

Прослава је настављена у школској трпезарији, где је освештан и преломљен славски колач и освештано славско жито у част Светог краља Стефана Дечанског, Чином освештавања началствовао је ректор богословије протојереј Благоје Рајковић, уз присуство професора, ученика, монаха Цетињског манастира, и осталих гостију. Овом приликом ректор о. Благоје је честитао славу ученицима четвртог разреда и њиховом разредном старјешини ђакону Павлу Љешковићу. Ректор је ђацима поручио да их Свети Стефан Дечански заступа пред Богом и да их он својим животним примером руководи током школовања у Богословији.

У току славског ручка, професоре и ученике и госте поздравио је протојереј мр Арсеније Радовић, говорећи поуку о путу којим треба да иду. Све присутне поздравио је и бивши ученик Цетињске богословије, и дипломирани теолог Богословског факултета у Солуну г. Ђуро Кнежић. Он је честитао ученицима славу, подсетивши се дана проведених у овој великој и светој школи, упутивши ђацима братску поруку да са успјехом заврше своје школовање на Цетињу поред великих светиња и да никада не заборављају своје професоре и школу из које су изникли.

Ученици су у току славске трпезе љубави отпјевали и неколико духовних пјесама у славу Божију и у част Светог Краља Стефана Дечанског.

Нека благослов Господњи и молитве њихових заштитника, Светог Петра Цетињског и Светог Краља Стефана Дечанског прати и ђаке ове генерације Цетињске богословије и све ученике који се уче и васпитавају у страху Божијем и у науци Господњој.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031