Home / Вијести / Делегација Цетињске богословије на слави Крчке богословије и у посети Шибенику и Сплиту

 
Делегација Цетињске богословије на слави Крчке богословије и у посети Шибенику и Сплиту
Делегација Цетињске богословије предвођена ректором богословије протојерејем Благојем Рајковићем и професором Александром Вујовићем ученицима четвртог и трећег разреда Луком Мартиновићем, Василијем Шћепановићем, Душаном Бурићем и Вуком Бакићем посјетили су светиње славне Далмације.
Делегација Цетињске богословије учествовала је на прослави славе Богословије Света Три Јерарха у понедељак 12. фебруара 2024. године. Архијерејску литургију служио је његова Светост Патријарх српски господин Порфирије у Манастиру Крка са осам aрхијереја и свештенства и свештеномонаштва наше цркве. Након свете службе одржана је свечана академија коју су припремили ученици Богословије у Крки а након академије свечани ручак. Наши ученици су искористили вријеме да се друже са својим друговима из ове сестринске богословије са којима су љетовали у Катеринију (Грчка).
Ректор, професор и ђаци су се дана у уторак 13. фебруара .2024. поздравили са братством Манастира Крка и ученицима Богословије и кренули за Шибеник гдје их је угостио у Владичанском двору у Шибенику Његово Преосвештенство епископ далматински Никодим који је и ректор Крчке Богословије.
Владика је са делегацијом наше школе причао о разним темама, такође је и наше ученике посавјетовао за даље школовање.
У Шибенику су обишли Православну Цркву Светог Спаса и катедралу Светог Јакова у Шибенику.
Након обиласка Шибеника делегација је кренула за Сплит, гдје их је угостило Сплитско Свештенство Епархије Далматинске и повело у обилазак Сплита гдје су посјетили православни Храм Светог Саве у Сплиту као и Диоклецијанову палату и још древних грађевина. Након обиласка Сплита ректор, професор и ђаци пуни утисака о Далмацији и о великом гостопримству Епархије Далматинске са благословом и молитвама у срцу, кренули су назад за Цетиње.
Вук Бакић
 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031