Home / Вијести / Професори и ученици Цетињске богословије на литургији у манастиру Житомислић

 

У недељу 11. фебруара 2024. године, на празник Преноса моштију Светог Игњатија Богоносца служена је света литургија у благовјештенском манастиру Житомислић.

Литургију су служили свештеници и свештеномонаси Митрополије црногорско-приморске и Епархије захумско-херцеговачке и будимљанско-никшићке.

Началствовао је ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј Благоје Рајковић уз саслужење јереја Александра Раковића, пароха бјелопољског и архимандрита Данила Павловића, игумана манастира Житомислић и сабрата архимандрита Лазара Лазаревића.

За пјевницом су појали ученици Цетињске богословије предвођени професором Александром Вујовићем.

Поред сабраног вјерног народа из Житомислића и околине били су присутни и представници Српско православног братства “Свети краљ Милутин” из Бијелог Поља.

После прочитаних светописамских одељака из Апостола и Јеванђеља сабранима се пастирском бесједом обратио јереј Александар Раковић.

После причешћа а на крају службе у име домаћина драге госте из Црне Горе поздравио је игуман манастира архимандрит Данило Павловић.

Игуман Данило и о. Лазар провели су делегацију Цетињске богословије кроз комплекс манастирског музеја.

Потом је манастирско братство припремило трпезу љубави за госте.

Захваливши домаћинима на гостопримству и литургијском сабрању, ректор и професори и ученици Цетињске богословије наставили су пут ка манастиру Крки, где ће вечерас учестовати и свечаном вечерњем празничном богослужењу и сјутрашњој светој патријарашкој литургији поводом славе Богословије Света три јерарха у манастиру Крка.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031