Home / Вијести / НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

 

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/4201203[/picasa]

DSC_1169.JPGУ недјељу 4.марта и ове године прослављена је Недеља православља. Празновање празнике отпочело је Светом Архијерејском литургијом коју је служио Митрополит Црногорско-приморски г.Амфилохије са свештенством митрополије и гостију свештеника из архиепископије београдско-карловачке, епархија ваљевске и браничевске и вјерним народом у Цетињском манастиру. У току литиргије Митрополит је рукоположио ђакона Александра -Сашу Ђурђевића који ће бити парох у Каракасу у Венецуели у епархији јужноамеричкој.

Након литургије формирана је свечана литија са иконама која је прошла улицама града Цетиња, да би на крају испред Цетињског манастира био прочитан Синодик православља који је читао свештеник Далибор Милаковић, парох Подгорички.

После литургијског и литијског сабрања у Богословији Светог Петра Цетињског  је одржана свечана академија у организацији Богословије. Ова академија која је већ традиционална  ове године, скромније је приређена у трпезарији школе. На почетку академије све присутне је поздравио ректор о.Гојко Перовић који је уручио и награде за најбоље писане радове за светосавске темате  ученицима наше Богословије. Одлуком наставничког вијећа награђени су темати који су рађени на теме из Догматике, Светог писма Новог завјета, Историје српске цркве.

Након поздравне ријечи Ректора, ручку је све присутне поздравио новорукоположени презвитер Александар Ђурђевић. У име гостију сабранима су се обратили и амбасадор Грчке у Црној Гори Манолис Пападодиоргакис, конзул Руске Федерације у Црној Гори г. Сергеј Форопонов, протојереј-ставрофор Стојадин Павловић предсједник ПУО СПЦ, инг. Радован Радовић. На крају академије све присутне је поздравио и благословио Митрополит Црногорско-приморски г.Амфилохије.

Поред појаца и рецитатора Хора Богословије у програму су учестовали и полазници школе вјеронауке са Цетиња. Програм академије је припремио наш дугогодишњи сарадник редитељ г. Зоран Ристовић.

Свечаној академији и ручку присустовали су поред господе представника амбасада Русије, Србије и Грчке, и многобројни гости и пријатељи наше школе.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031