Home / Вијести / СЕКРЕТАР МИТРОПОЛИЈЕ КЕМЕРОВСКО-ПРОКОПИЈЕВСКЕ РПЦ ПРОТОЈЕРЕЈ ДИМИТРИЈЕ МОШКИН У ПОСЈЕТИ ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

 

Секретар Митрополије кемеровско-прокопијевске РПЦ протојереј Димитрије Мошкин посјетио Цетињску богословију

На Теодорову суботу 23. марта 2024. године Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу посјетио је секретар Митрополије кемеровско-прокопијевске протојереј Димитрије Мошкин, уз пратњу протојереја Остоје Кнежевића, секретара Митрополије црногорско-приморске и архијерејског намјесника цетињског.
Драгог госта, протојереја Димитрија Мошкина у салону Цетињске богословије дочекао је ректор ове најстарије средње просветене установе у Црној Гори, протојереј Благоје Рајковић са господом професорима и сарадницима.
У пријатном сусрету било је говора о даљој сарадњи између Цетињске богословије и Кузбанске православне духовне семинарије у сибирском граду Новокузњецу.
Сарадња ове двије црквенопросветне установе Српске православне цркве и Руске православне цркве, траје више од десетак година са благословима Митрополита црногорскоприморског и Митрополита кемерско-прокопијевског, када је на Цетињу протоколарно потписан споразум о званичној сарадњи Цетињске и Кузбанске богословије, од када се представници ове двије богословије посјећују и сарађују.
Ректори и професори Цетињске богословије били су више пута гости Митрополита кемеровско-прокопијевског г. Аристарха и Кузбанске православне духовне семинарије у Новокузњецу, учестовали на бројним међународним научним конференцијама, као и у духовним свечаностима у кемеровској митрополији.
На недавно одржаној седмој међународној Националној сверуској научно-практичној конференцији, која је организована у фебруару 2024. године, под покровитељством Руске православне цркве, Митрополије кемеровске и семинарије у Новокузњецку у Сибиру са својим излагањем узео је учешћа ректор цетињске богословије протојереј Благоје Рајковић, излагавши на тему о Светом Свештеноисповједнику Арсенију Брадваревићу, митрополиту црногорско-приморском и будимском.
Такође, представници Митрополије кемеровско-прокопијевске и Кузбанске семинарије су радо виђени гости у Црној Гори на бројним црквенонародним саборима и литургијским прославама.
Плодотворња сарадња ће се ако Бог да и даље наставити, између Цетињске и Кузбанске митрополије, између двије помјесне цркве, Српске и Руске православне цркве, као и између ове двије важне црквено-просвете установе. У наредном периоду је планирано више активности и заједничких пројеката, на обострану корист двије школе.
Нажалост овај сусрет у Цетињској богословији није могао да прође и без помена о трагедији која је јуче у Красногорксу код Москве задесила братски руски народ.
Ректор и професори Цетињске богословије изразили и изразе најдубљег молитвеног саучешћа поводом трагедије и смрти невино пострадалих у Красногорску, код Москве, протојереју Димитрију Мошкину, Његовој светости патријарху московском и свих Русија г. Кирилу и Његовом Високопреосвештенству Митрополиту кемеровском и прокопијевском г. Аристарху и читавом братском руском народу.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031