Home / Вијести / ПРОСЛАВА НЕДЕЉЕ ПРАВОСЛАВЉА НА ЦЕТИЊУ 1940. ГОДИНЕ

 

Како је на Цетињу свечано прослављена Недеља Православља 17. марта 1940. године

 

Прослава побједе Православља и Недеља Православља 1940. године одржана је 17. марта под покровитељством Његове Светости Патријарха српског г. др Гаврила Дожића и с благословом Његовог Преосвештенства г. Јоаникија Липовца епископа будимљанског.

Одбор за прославу Недеље Православља на Цетињу обавијестио је јавност и позвао вјерни народ народ на прославу овог великог празника. Програм свечаности су изводили: Богословија, Учитељска школа, Гимназија и Музичко друштво „Његош“. Улаз на Академију је био слободан и бесплатан.

У обавјештењу и позиву Одбора за прославу Недеље Православља од Чистог четвртка 14./1. марта 1940. године стоји записано:

„Цетињани, вјерско-национално свјесни, доказаће и овом приликом, да ће као вјерни синови Свете мајке цркве, достојно прославити овај значајни дан, Недјељу Православља, и тиме испољити чврстину своје вјере, да своја срца надахну богатим окрепљењем духовним, даровима неба, да разбукте пламену искру безграничне љубави своје према Цекви Светосавској и да обнове благодарна сјећања Светом Православљу за превелика добра, за превелику моћ, за пребогату снагу, коју нам је стољећима указивала и указује Света вјера наша Православна!

Сви на молитву!

Сви облагородимо своја чувства на Духовној Академији!

Запојмо се идеалима православвља којима су се запајали дједови наши!“

 

Програм свечане прославе Недеље Правсославља отпочео је у недељу 17. марта 1940. године Архијерејском службом у Цетињском манастиру са почетком у 8.30 сати. Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљански г. Јоаникије Липовац, уз садејство мјесног свештенства. На литургији је одговарао Хор Цетињске богословије. У току литургију празничну проповјед произнио је Епископ Јоаникије.

Послије подне у сали „Дома Слободе“ одржана је Духовна Академија, на којој је на почетку прочитана молитва, затим је Академију отворио кратким поздравом ректор Богословије Михаило Вујисић.

Потом је државну химну отпјевао Хор Богословије а празничну бесједу произнио је господин Јован Јоветић, професор богословије, који је говорио на тему „Православље кроз борбе и вјекове“.

Мјешовоти хор „Његош“ је отпјевао двије композиције „Отче наш“ од Н. Черепина, и „Гласом мојим ко Господу возвах“ од А. Архангелског. Пјесму „Голгота“ аутора Милете Јакшића рецитовао је ђак Гимназије. Хор Учитељске школе је отпјевао неколико пјеснопјенија из литургије: „Иже херувими“; „Јако да царја“, „Свјат“ и „Тебе појем“.

Ученик Богословије је рецитовао пјесму аутора Б.Ђорђевића „Свети краљ“, а професор Цетињске богословије господин Урош Јуришић је соло отпјевао „Стихиру Српским Светитељима“.

Хор Богословије наступио је са неколико тачака и отпјевао је „На рјеках Вавилонских“ од Крупицког, „Скажи ми, Господи, пут“ од Дудника, „Отригну сердце моје“ од Бортањског.

На крају Духовне Академије поводом Недеље православља хор Богословије је отпјевао Светосавску химну „Ускликњимо с љубављу“. Хоровима су управљали професори богословије Михаило Јукачински и Пантелејмон Бугај.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031