Home / Вијести / ПОСЈЕТА ЂАЦИМА И ПРОФЕСОРИМА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

Посјета професорима и ђацима Цетињске богословије

Најстарију средњу образовну установу у Црној Гори, Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу на празник Светог Апостола Аристовула и Светог мученика Савина, у петак 29. марта. 2024. године посјетили су пријатељи Цетињске богословије г. Васко Алексић, бивши предсједник Црквене општине Будва и г. Младен Шарчевић, српски народни епски пјесник.
Поводом предстојеће свечане празничне Академије поводом Недеље Православља, коју традиционално организује Цетињска богословија са Митрополијом црногорско-приморском и црквеном општином подгоричком и свештенством Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, која ће се одржати у недељу 31. марта у крипти храма у Подгорици. Овогодишња Акдемија поводом Недеље Православља одржаће се у недељу 31. марта 2024. године у 19 сати, а помјерена је за другу недељу Часног поста са Недеље Православља због обиљежавања 25 година од НАТО агресије над Савезном Републиком Југославијом и 20 година од мартовсог погрома српског народа на Косову и Метохији.
Академија, свечаног и радосног каратктера, свједочи о напорном труду и раду како ђака, тако и професора Богословије Светог Петра Цетињског. Поздравно слово на Акдемији изговориће Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, док ће празничну бесједу изговорити проф. Драган Радоман.
Овогодишњи програм Акдемије обогатиће чланови хорске и рецитаторске секције, Хор Светог новомученика Станка из Никшића, народни гуслар Милорад Анђелић и други.
Током академије биће додјељене награде за светосавске темате за светосавске темате у Цетињској богословији и у СВШ Гимназији „Свети Сава“ из Подгорице.
У срдачном разговору са професорима најстарије средње образовне установе у Црној Гори, поводом предстојеће свечане Академије, било је ријечи о даљој сарадњи и заједничким пројектима, како би се на што бољи начин унапређивао рад школе.
У плану је и припрема нове књиге пјесама аутора, Младена Шарчевића, који својим стваралаштвом наставља ону златну нит српског народног епског стваралштва, које је вјековима уназад богатило куктурну традицију српског народа.
Професори су се захвалили поштованим гостима, поздравивши их и позвали су их да опет посјете професоре и ученике Цетињске богословије.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031