Home / Вијести / СЈЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЦРКВЕНЕ ПРОСВЈЕТЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

 

Седница Комисије за унапређење црквене просвете Светог архијерејског сабора
Седница Комисије за унапређење црквене просвете Светог архијерејског сабора
Седница Комисије за унапређење црквене просвете Светог архијерејског сабора
Седница Комисије за унапређење црквене просвете Светог архијерејског сабора

У суботу, 31. марта 2012. године, у Богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима, под предсједништвом Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, одржана је сједница Комисије за унапређење црквене просвјете Светог архијерејског сабора СПЦ, у којој су учешће узели Епископ далматински Г. Фотије, Епископ рашко-призренски Г. Теодосије, ректори Богословија СПЦ у пратњи професора и секретара, протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, као и ђакон Борислав Петрић, секретар Комисије. Домаћин сабрања, Епископ сремски Г. Василије, поздравио је све учеснике и присуствовао раду сједнице.

У име Богословије Светог Петра Цетињског сједници су присустовали ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић и секретар и професор г. Благоје Рајковић.

Теме које су доминирале на овом састанку везане су за унапређење унутрашњег живота и рада у самим богословијама. Расправљало се о Правилнику о животу и владању ученика у интернату Богословија, ревидирани су наставни планови и програми из појединих предмета, а као врло битна тема разматрано је питање редовног финансирања запослених у богословијама.

Због интезивирања дјелатности на пољу црквене просвјете, ова Комисија се у неколико наврата састајала у последње три године у разним богословијама као и у Двору Српске Патријаршије, што је резултирало бројним одлукама и иницијативама које воде ка уређенијем и садржајнијем животу у богословијама. Донијета је нова Уредба о богословијама, обједињени су и усвојени наставни планови и програми за петогодишњу Богословију, а разматрана су и питања око акредитације Богословија у средњошколски образовни систем Републике Србије, стручности кадра и штампања уџбеника. Презентована је идеја о јединственом концепту црквене просвјете и бољој сарадњи високошколских образовних установа Српске православне цркве, као и о потреби оснивања православних гимназија,   а такође је урађено рјешење о унапређењу вођења администрације употребом електронске базе података у Богословијама. Посебно је наглашено питање снажнијег ангажовања Цркве на пољу реализације вјерске наставе. Увидом у поменуту проблематику, уочава се брига Српске цркве о просвјети, која се, чувајући аутономију својих богословских школа и његујући предањски дух у образовању свог кадра, суочава са савременим изазовима из области образовања, и тражи потенцијал да на те изазове на најбољи начин пружи одговор.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930