Home / Вијести / СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ-СЛАВА УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА

 

У четвртак 3.маја 2012.године, када наша помјесна Црква слави спомен на Светог Владику Николаја Охридског и Жичког, ученици првог разреда Богословије Светог Петра Цетињског, прославили су своју славу, са својим разредним старешином проф. др Будимиром Алексићем, Ректором, господом професорима, ученицима, гостима и пријатељима Богословије.

Празновање је отпочело Светом Литургијом која је служена у Цетињском манастиру, на којој су се ученици причестили.  Након редовно одржане наставе празновање је настављено за славском трпезом љубави, коју су припремили ученици првог разреда. Ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић је на ручку благословио и пререзао славски колач и освештао славско жито. Својом бесједом о. Ректор је поздравио сабране, честитајући славу професору др Будимиру Алексићу и ученицима. Он је истакао да је лијепо испало да су ученици по предлогу свог разредног старешине, у договору са Наставничким савјетом управо Светог Владику Николаја изабрали за своју славу разреда. У наставку је Ректор указао на велику личност овог јерарха наше Цркве, поред свих дарова које му је Господ подарио, и које је он чинио за нашу помјесну Цркву, рекавши:“да је управо Свети Владика Николај вратио српски језик Библији, онако како пишемо и говоримо, и поново све теме које наш језик носи и проповиједа, све их је некако провео, као што је провео Јевреје кроз Црвено море у Старом Завјету,тако је и Владика Николај све теме поново провео кроз Стари и Нови Завјет, и кроз житија многих мученика и учитеља Цркве Христове.“ Даље је  о.Гојко Перовић истакао да је заиста велико допринос тог умивања српског језика од стране Владике Николаја, поручивши ученицима да се васпитавају на животу и дјелима овог великог новог богослова Цркве Христове. На крају бесједе пожелио је да са успјехом сви у школи окончају ову школску годину, а првацима, да их од данас па до краја школовања и живота води Свети Владика Николај и прате његове свете молитве.

Ручку су присустовали и господа професори: протосинђел мр Кирило Бојовић, јереј Немања Кривокапић, ђакон Павле Љешковић, г. Душан Биговић, г. Аполон Мишченко, г. Благоје Рајковић, као и оперативни уредник часописа Светигора г.Рајо Војиновић.

У наставку свечаног ручка ученици су приредили и програм рецитација текстова и поука Светог Владике Николаја, и отпјевали неколико пјесама.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031