Home / Вијести / УСЈЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА-ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И СВЕЧАНОСТ У БОГОСЛОВИЈИ ПОВОДОМ ДОДЈЕЛЕ СВЕТИХ ПИСАМА ЗА УЧЕНИКЕ ПРВОГ РАЗРЕДА

 

Празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља, свечано је прослављен у Цетињском манастиру и у Богословији. Празновање је отпочело у понедељак 10.септембра, свечаном вечерњом службом у Цетињском манастиру, на којој су били ученици свих пет разреда. Вечерњу службу са петохлебницом служио је професор Богословије протосинђел мр Кирило Бојовић. Сјутра дан, 11.септембра, на сам празник свету литургију служило су  свештеномонаси Цетињског манастира, и цетињски пароси. Поред њих саслуживали су и свештеници и ђакони из Русије из Москве, као и из  Словачке који са својим вјерним народом већ традиционално долазе на овај празник у Цетиње.

На литругији су појали ученици свих пет разреда Богословије, да би на ручку,на овај дан била уприличена и већ традиционална свечаност додјеле Светог писма, за ученике првог разреда. Свечаности су присуствовали ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, господа професори протосинђел мр Кирило Бојовић, Слобо Станишић, Благоје Рајковић, као и гости из Москве, протођакон Александар Киријев и ђакон Николај Филатов са вјерницима из Москве, из Храма Христа Спаса.

У име Богословије госте и ученике поздравио је Ректор, о. Гојко Перовић, да би након његовог поздрава услиједила и додјела Светих писама за ученике првог разреда Богословије. Овом приликом, поуку у име Руске Православне цркве ученицима је упутио ђакон Николај Филатов из Храма Христа Спаса у Москви.

Свечаности је присуствовао и бивши ученик наше школе г. Марко Обрадовић, клирик епархије бујеносајреске-јужноцентрално-америчке, који је завршио Богословију 1998.г као ученик друге генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031