Home / Вијести / ЗАДУШНИЦЕ-АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ЛИТУРГИЈА У ГРОБЉАНСКОЈ ЦРКВИ

 

На празник преподобног Илариона Меглинског и Висариона Исповједника, на задушнице слушене су литургије у Цетињском манастиру и у Гробљанској цркви на Цетињу.

У Цетињском манастиру служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење игумана Цетињског манастира протосинђела Методија Остојића, протојереја Обрена Јовановића, игумана Гурија, ђакона Марка Обрадовића, и јерођакона Јакова. На литургији су појали ученици првог, четвртог и петог разреда.

На данашњи дан, у гробљанској цркви на Цетињу такође је служена заупокојена литургија поводом задушница, а и парастоса тројици пароха и свештеника цетињских. Поводом 30. година од смрти протојереја Михајла Борозана, 25. година од смрти протојереја Бошка Радусиновића, и 15. година од смрти протојереја Петра Вујовића. Литургији и парастосу су присуствовали синови проте Михајла Борозана, кћерка проте Бошка Радусиновића, и унуци проте Петра Вујовића, као и ученици другог и трећег разреда Богословије који су појали на литургији и парастосу, и бројни вјерни народ Цетиња. Сабраним ученицима, породицама покојних цетињских пароха, и вјерном народу Цетиња, обратио се бесједом Ректор Богословије и парох цетињски протојереј-ставрофор Гојко Перовић, који је истакао жртву свештенослужитеља и посјетио на животе ових свештеника, који су диван примјер управо за ученике наше школе који се многобројни од њих спремају за свештеничку службу.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031