Home / Вијести / ПРЕДАВАЊЕ ДР ЖАРКА ЛЕКОВИЋА У БОГОСЛОВИЈИ НА ТЕМУ ПРВИ БАЛКАНСКИ РАТ

 

У уторак 6.новембра 2012.г у трпезарији Богословије уприличено је предавање на тему „Први балкански рат“. Предавање је одржао професор историјских наука из подгорице др Жарко Лековић. Предавању су присуствовали Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, господа професори: протосинђел мр Кирило Бојовић, Слобо Станишић, Душан Биговић, Аполон Мишченко, Благоје Рајковић, сви ученици, као и бројни гости.

Пред професорима и ученицима ове црквене школе, о овој теми су говорили су поред историчарa др Жарко Лековића и мр Предраг Вукић са Цетиња.

Др Жарко Лековић јее је описао узроке почетка Првог балканског рата и ток најважнијих војних операција на балканским ратиштима. Међу бројним ратним дејствима која су се одвијала прије тачно 100 година, управо у ово јесење вријеме од октобра до децембра 1912.г., Лековић је истакао значај битака за ослобођење Куманова, Битоља, Солуна, Једрена и Скадра, а нарочито је описан ток борби у којима је црногорска војска, под командом генерала Јанка Вукотића, ослободила данашњи сјевер Црне Горе и велики дио Космета, од Пећи до Призрена.

Истиричар Предраг Вукић је говорио о духовном заначају Првог балканског рата. Нагласио је чињеницу да се ради о јединственом примјеру савезништва свих православних балканских народа који се није десио ни прије ни послије тога, и који је, као такав, уродио плодом, донио историјски и политички успјех ослобођења оних територија које су вјековима билое под отоманском окупацијом. Вукић је нагласио како би и данас требало гајити свијест о потреби православног заједништва на Балкану.

У разговору о овим историјским темама укључили су се и присутни ученици, наставници и пријатељи Цетињске богословије које је занимао ток војних операција за ослобођење Скадра, значај политичке улоге Русије и Аустро-угарске у тим временима, као и улога добровољаца који су на балканска ратишта долазили из Америке и Босне, али и са простора Боке и Паштровића. Међу великим бројем добровољаца који су учествовали у Првом балканском рату, нарочитио је било ријечи о личности Леонтија Митровића из Паштровића, потоњег архимандрита и игумана Острошког манастира, који је у вријеме битке за Скадар био барјактар удружене војске Црне Горе и Србије.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031