Home / Вијести / ПРОШЧАЛНА ВЕЧЕРЊА СЛУЖБА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ УОЧИ ЧАСНОГ ПОСТА

 

У недељу сиропусну 17./4.марта текуће године служено је прошчално вечерње са малим повечерјем у цркви Рождества Пресвете Богородице у Цетињском манастиру.

На крају богослужења уз појање стихира Пасхе, како већ налаже црквено правило и пракса Цркве пред почетак Васкршњег поста, приступило се међусобном опраштању греха, свештенослужитеља, монаха, ученика богословије  и присутног вјерног народа Божјег.

Вечерње богослужење служили су протосинђел мр Кирило Бојовић и јереј Стефан Јовановић, и јерођакон Рафаило, а бесједу уочи почетка свете четрдесетнице изговорио је Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, поучивши вјерни народ о значају поста о истинској потреби за Светом тајном покајања која се темељи како нам Црква и свједочи на истинском смирењу и љубави према Богу и ближњем. Ректор је указао и на тај благословени пут на који смо сви призвани да кренемо у току овог поста, како би сви заједно у радости дочекали славно Васкрсење Христово, који је и смисао нашег живота и усавршавања у науци Господњој. На крају службе по древном обичају Цркве приступило се тражењу опроштаја једних од других.

Након вечерњег богослужења у трпезарији школе приређена је и покладна вечера, на којој је Ректор упутио ријечи благослова ученицима поводом предстојећег благословеног поста, указјујући им на потребу труда како у учењу, тако и у ревновању у свакодневним предстојећим богослужењима у манастиру и Влашкој цркви.

Ученици су са својим професорима кренули у велики часни пост са молитвом у срцима својим: „Засја благодат Твоја Господе, засја просвећење душа наших, вријеме душекорисно, вријеме покајања, оставимо дјела таме и обуцимо се у оружје свјетлости, да препливавши велико посно море доспијемо да се поклонимо тридневноме Васкрсењу Господа и Спаса нашег Исуса Христа, који спасава душе наше.“

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930