Home / Вијести / БЛАГОВИЈЕСТИ – ЛИТУРГИЈЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ И ДОДЈЕЛЕ БЛАГОВЈЕШТЕНСКИХ НАГРАДА УЧЕНИЦИМА

 

Празник Благовијести, који ове године пада у Крстопоклону недељу 07. априла 2013. г, свечано је прослављен у Богословији Светог Петра Цетињског и у Цетињском манастиру. Литургију Светог Василија Великог у Цетињском манастиру служили су Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, игуман манастира протосинђел Методије Остојић, јеромонах Исак Симић, јеромонах Спиридон, игуман Гуриј, и јерођакони Јаков и Рафаило. На литругији су појали поред монаха и вјерног народа са Цетиња ученици првог, четвртог и петог разреда, који су се и причестили светим тајнама.

У Влашкој цркви били су ученици другог и трећег разреда гдје је литругију Светог Василија Великог служио свештеник Анђелко Боричић.

Након литургијских сабрања у трпезарији школе приређен је и свечани славски ручак, на којем је Ректор поздравио ученике честитајући им овај велики празник. Потом је прочитао и удијелио традиционалне Благовјештенске награде најбољим ученицима у току овог полугодишта, који су својим учењем, радом и трудом, и марљивошћу показали боље резултате. Ученици су нагађени како новчаним наградама, тако и књигама са којима ће обогатити своје личне библиотке, носећи успомену из Цетињске богословије.

Инсектор богословија и професор Универзитета у пензији протојереј-ставрофор Dr Димитрије Калезић, који се ових дана налази у посјети нашој школи у својсту инспектора, искористио је прилику да са господом професорима Аполоном Мишченком и Благојем Рајковићем, а по позиву Митрополита Амфилохија, оде на славу манастира Бешка на Скадарском језеру, гдје учествује и литургијском и славском сабрању.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930