Home / Вијести / ПРЕПОДОБНА МАРИЈА ЕГИПЋАНКА – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И САБРАЊЕ У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

 

У недељу 14. априла 2013.г, на празник преподобне Марије Египћанке у четврту недељу Великог и Часног поста- Средопосну, служена је архијерејска литургија у Цетињском манастиру. Архијерејску литургију служили су господа епископи: Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије, Епископ Далматински г. Фотије и Епископ Полошко-кумановски г. Јоаким, из Охридске Архиепископије СПЦ., уз саслужење бројног свештенства, игумана манастира Крупе, архимандрита Гаврила, свештенства архијерејског намјесништва цетињског и братије Цетињског манастира, сабраног вјерног народа са Цетиња, професора и ученика наше богословије.

На литургији су појали и чтецирали наши ученици, а након јеванђеља свим сабраним у катедралном Цетињском манастиру, ријечима бесједе обратио се Његово Преосвештенство Владика Далматински г. Фотије. Потом су многи приступили светој тајни причешћа, да би онда био пререзан славски колач и освештано славско жито у част иконе Богородице Филеримосе- пустинољубитељке- славе Кола милосрдних сестара „Краљица Милена“ са Цетиња.

По одслуженој служби сабрање је настављено у Цетињској богословији, гдје су гости били господа епископи, и драги гости наше школе. Овом приликом сабране ученике и професоре Цетињске богословије, поздравио је Ректор Богословије Света три јерарха у манастиру Крки и Владика Далматински г. Фотије, говорећи о значају богословија у нашој помјесној цркви. Надовезујући се на Владику Фотија, и Митрополит Амфилохије је подијелио и своје гледање на данашња средњебогословска училишта СПЦ. Овом приликом и наши ученици у част доласка високих и драгих гостију отпјевали су неколико пригодних пјесама започевши са химном своје богословије. У сјећање на долазак на Цетиње, владика Фотије је удијелио и књиге за библиотеку наше богословије, издања његове далматинске епархије. Такође је Ректор протојереј-ставрофор у част доласка и благодарности на посјети нашој школи, Владици Фотију и архимандриту Гаврилу, уручио књиге, издања Цетињске богословије, Цетињског манастира, као и најновији ЦД са појањем ученика наше школе.

Потом су сви присутни угледни гости посјетили и Управну зграду Богословије Светог Петра Цетињског.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031