Home / Вијести / НЕДЈЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

 

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201106[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8402/Akademija_na_Cetinju_13.03.2011.mp3]

IMG_0540.JPGУ недјељу 13.марта и ове године прослављена је Недеља православља. Празновање празнике отпочело је Светом Архијерејском литургијом коју је служио Митрополит Црногорско-приморски г.Амфилохије са свештенством и вјерним народом у Цетињском манастиру.

Након литургије формирана је свечана литија са иконама која је прошла улицама града Цетиња, да би на крају испред Цетињског манастира свечано био прочитан Синодик православља који је читао Ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

После литургијског и литијског сабрања у Краљевском позоришту Зетски дом на Цетињу је одржана свечана академија у организацији Митрополије Црногорско-приморске и Богословије Светог Петра Цетињског. Ова академија која је већ традиционална  ове године је била посвећена спомену обнаваљања духовних и дипломатских веза Црне Горе и Русије. На самом почетку академије свим присутне је поздравио ректор о.Гојко Перовић који је уручио и награде за најбоље писане радове за светосавске темате  ученицима наше Богословије. Одлуком наставничког вијећа награђени су темати који су рађени на теме из Догматике („Велика је тајна побожности Бог се јави у тијелу“) и из Светог писма Новог завјета(„Посланице Апостола Павла из сужањства“). Празничну бесједу на академији произнио је протосинђел Кирило Бојовић професор богословије.

Поред појаца и рецитатора Богословије у програму су учестовали и Хор свештеника Митрополије Црногорско-приморске, и полазници школе вјеронауке са Цетиња и Хор  „Рождество“ из Бијеле.

Програм академије је припремио наш дугогодишњи сарадник редитељ г. Зоран Ристовић.

Академији су присустовали и њихове екселенције амбасадори , Руске федерације у Црној Гори г.Јаков Герасимов, амбасадорка Украјине у Црној Гори г-ђа Оксана Сљусаренко, амбасадор Грчке Манолис Пападодиоргакис и конзул руске амбасаде г. Александар Рождественски и многобројни гости и пријатељи наше школе.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930