Home / Вијести / ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК – СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ – СЛАВА ЦРКВЕ У ЕРАКОВИЋИМА НА ЊЕГУШИМА И СВЕТОРОДНЕ ЛОЗЕ ПЕТРОВИЋА

 

На Васкрсни понедељак, који ове године пада на спомен Великомученика Гергија побједоносца, 06. маја 2013.г,  по традицији служена је света архијерејска литургија у Ераковићима на Његушима, и прослављена храмовна слава и слава светородне лозе Петровића, уз прославу од двеста година од рођења Петра II Петровића Његоша. Литургију је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење игумана Цетињског маанстира протосинђела Методија Остојића, Ректора Богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, протођакона Игора Балабана, и вјерног народа који је дошао на овај свети празник у ово историјско мјесто. Након прочитаног јеванђеља сабраном народу бесједом се обратио Митрополит Амфилохије, говоривши о Васкрсењу Христовом, о светом Ђорђу, о светородној лози Петровића, и о њеној улози и значају за свеукупну историју Црне Горе. Митрополит се посебно осврнуо на личност Петра II Петровића, чије пролсаву 200 година од рођења славимо ове године. Између осталог Митрополит је упутио поруку главарима Црне Горе, да је ове године прилика да се обнови порушена капела црквица на Ловћену, и да се тако на најбољи начин одужимо овом великом човјеку, боговидцу и пророку ловћенском и пустињаку цетињском. Литургијиском сабрању присуствовали су и потомци светородне породице Петровић, вјерници из Његуша, Цетиња, Подгорице, Никшића, Херцег Новог и других мјеста из Црне Горе, који су се причестили и на благослов од митрополита добили васкршња јаја, симбол Васкрског Христа, побједитеља смрти, и дародавца вјечног и непролазног живота. Потом је Митрополит пререзао и освештао славски колач и жито, у славу овог ераковићко-његушког храма, да би светковина била настављена у родној Његошевој кући, гдје је такође пререзан славски колач, у част Светог Ђорђа, славе Петровића.

Владика Амфилохије се и овом приликом свим сабраним обратио, говорећи о великом значају сјечања на личност Његоша, и о дугу према њему, са молитвеном жељом да се његова годишњица на прави начин обиљежи обнављањем порушене капеле црквице на ловћену, коју је он подигао у част свог стрица Светог Петра Цетињског Чудотворца. Након надахнутог владичиног говора, пјесници и књижевници из Црне Горе, тредиционално су рецитовали своју поезију посвећену Његошу, а на крају су наступили и полазници школе вјеронауке на Старом Аеродрому из Подгорице.

На литургији су појали полазници школе вјеронауке при цркви Светог Ђорђа из Подгорице, и матуранти наше школе.

Наши ученици учестовали су и у литургијском сабрању у прослави храмовне славе светог Ђорђа и у селу Метеризи, на путу између Подгорице и Цетиња, гдје је службу служио мјесни парох свештеник Анђелко Боричић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930