Home / Вијести / ЗАЧЕЋЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

Митрополит виницки и барски Украјинске православне цркве Московског патријархата Господин Симеон, који ових дана у Црној Гори борави као гост Митрополије црногорско-приморске на свечаностима прославе 17 вјекова Миланског едикта и освећења подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења, служио је јутрос са цетињским свештенством и свештеномонаштвом Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Светом богослужењу присуствовали су професори и ђаци Богословије „Свети Петар Цетињски“, као и многобројни вјерници са Цетиња.

На литургији су одговарали цетињски богословци.

Светом причешћу приступила је већина сабраних на Литургији, а госта наше Митрополије поздравио је након Богослужења ректор Цетињске Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић који је рекао да из Епархије Владике Симеона ових дана и година највише поклоника долази на Цетиње, тако да је он дошао међу своје.

„Драго нам је, у име Цетињана, што сте били наш молитвеник пред Господом, и у име игумана цетињског Методија, у име парохије цетињске, у име Богословије поклањам вам ову икону Богородице Филеримосе да се сјећате данашње службе и да помињете у молитвама братство обитељи Цетињског манастира, професоре и ђаке Цетињске богословије и све православне вјернике на Цетињу“, рекао је отац Гојко Перовић.

Владика Симеон је у обраћању вјернима подсјетио на сјутрашње освећење подгоричког Саборног храма, да и он учествује у том историјском догађају којем ће се дуго радовати.Отац Гојко Перовић је позвао вјернике да сјутра присуствују освећењу подгоричког Саборног храма и најавио долазак православних Патријараха на Цетиње сјутра у касним поподневним часовима.

Након литургијског сабрања Владика Симеон је обишао и Управну зграду богословије, упознавши се са животом и радом школе.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930