Home / Вијести / ПРАВОСЛАВНИ ПРВОЈЕРАРСИ ПОСЈЕТИЛИ ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР

 

 

DSC_0091

Свечаност прославе 1700 година Миланског едикта и освећења подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења вечерас је завршена посјетом првојерараха помјесних Православних цркава, предвођених Патријарсима васељенским Вартоломејем и српским Иринејем, Цетињском манастиру.

Црквене поглаваре дочекали су братија Цетињског манастира предвођена игуманом ове светиње архимандритом Методијем (Остојићем), професори и ђаци Богословије „Свети Петар Цетињски“, на челу са ректором ове црквено-просветне установе протојерејем-ставрофором Гојком Перовићем, дјеца са вјеронауке при Цетињском манастиру и вјерни народ Цетиња.

Након доксологије у манастирском храму Рождества Пресвете Богородице, црквене поглаваре, представнике других помјесних Цркава, представнике Римокатоличке цркве и Исламске вјерске заједнице, амбасадоре и друге госте поздравио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, који је казао да изражава своју радост што нас је Господ удостојио да послије освећења подгоричког Саборног храма доживимо свети печат доласком на Цетиње највећих представника Цркве Христове православне.

„Овај престо епископски је украшен великим свјетилима Цркве Божије“, казао је Митрополит црногорско-приморски поменувши између осталих Светог Евстатија Превлачког, Светог Петра Цетињског и Светог Јоаникија Митрополита црногорског и с њим у наше вријеме пострадале свештеномученике и мученике Митрополије.

„Велики је то дар Божји и велика радост наша“, закључио је Владика Амфилохије.

Одговарајући на ријечи добродошлице, Патријарх Вартоломеј је рекао да је јутрошњи дан историјски. „Сви смо учествовали у освећењу једног величанственог храма. Веома нас је обрадовало благочешће овога народа. Желимо вам да тако буде и у будућности“.

„Такође, ово вечерашње поклоњење овој цетињској светињи није ништа мање од онога што смо јутрос доживјели“, казао је Васељенски Патријарх Вартоломеј.

У Митрополији је потом приређено послужење. Након тога је висока делегација помјесних Православних цркава отпутовала за Подгорицу, а одатле за Београд.

Ово је први пут у историји да оволики број православних првојерараха истовремено посјети Цетињски манастир.

Aleksandar Vujovic's photo.Aleksandar Vujovic's photo.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930