Home / Вијести / МАТУРАНТИ БОГОСЛОВИЈЕ НА ХРАМОВНОЈ СЛАВИ У ДАНИЛОВГРАДУ

 

Поводом празника Свете првомученице Текле, храмовске славе цркве у Даниловграду, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију у овој цркви.

Ове године, по Митрополитовом благослову, слава је помјерена са 7. на 12. октпобар због освећења Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици.

На Светој литургији одговарали су матуранти Богословије Свети Петар Цетињски, који су на ову светковину дошли предвођени својим професором г. Душаном Биговићем.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је рекао да је истинита ријеч Светога апостола Павла, која се остварила и на њему: Ко хоћре да живи побожно у Христи Исусу, биће гоњен. “Та његова ријеч је потврда и оне ријечи Господње: Ако мене гонише и вас ће гонити. Ако мене примају и примише и вас ће примати. Ако је прогнан, распет и погребен сам Господ, онда и они који су Његови биће гоњени и прогоњени”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да су свједоци те истине житија безбројних светитеља Цркве Божије од апостолски времена до нашег времена, а међу њима и житије Свете првомученице Текле. “Такве Свете душе каква је она била спадају у оне мудре дјевојке из Матејевог јеванђеља које, не само да имају својих врлина него у исто вријеме доливају у кандило своје вјере уље, силу Божју, силу Духа Светога”, рекао је Митрополит Амфилохије. Митрополит је објаснио да се не уздају се у себе такве душе, јер је човјек слабашно биће овдје на земљи. “Него се уздају у силу Божју”, закључио је Владика Амфилохије.

На крају Литургије благосиљан је славски колач. Овогодишњи кумови славе Јанко Булатовић и Станко Поповић кумство за наредну годину предали су Братству православне омладине “Свети Арсеније”.

У ресторану “Гостиље” приређена је богата славска трпеза љубави са културно-умјетничким програмом у којем сзу учествовали дјеца полазници даниловградске школе вјеронауке и народни гуслари.

На крају саборовања Митрополит Амфилохије је још једном поздравио учеснике сабора и позвао Даниловграђане “да што прије положимо камен темељац Саборне цркве Свете Петке на Божовој главици”, а градоначелника Даниловграда Бранислава Ђурановића да убрза процес издавања дозволе за градњу храма.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031