Home / Вијести / ПРОФЕСОРИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАЛИ НА МЕЂУНАРОДНОМ НАУЧНОМ СКУПУ „ОД КОСОВСКОГ ЗАВЈЕТА ДО ЊЕГОШЕВОГ МАКРОКОЗМА“ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

 

kult njegos Научни скуп о Његошу у Косовској Митровици

У организацији Филозовског факултета у Koсовској Митровици 01. и 02. новембра одржан је међународни наућни скуп посвећен јубилеју 200 година од рођења великог пјесника и владара црногорског Петра Другог Петровића Његоша, под називом „ОД КОСОВСКОГ ЗАВЈЕТА ДО ЊЕГОШЕВОГ МАКРОКОЗМА“.

На скупу који је био највећи у региону по броју учесника учествовало више од 80 научника, академика, професора, који су покушали да додатно освијетле поетичке, лингвистичке, филозофске, етичке, теолошке, политичке и друге аспекте Његошеве мисли.

Измећу бројних учесника скупа, наша богословија имала је част да је на њему представљају Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, и професори архимандрит мр Кирило Бојовић и др Будимир Алексић, као и бивши професор наше школе проф. др Александар Стаматовић, и теолог Александар Вујовић уредник Катихетског програма Радио Светигора.

Теме реферата професора Цетињске богословије на мећународној научној конференцији посвећене Његошу биле су: архимандрит мр Кирило Бојовић „Вјечност, простор, кретање и вријеме у визији Петра II Петровића Његоша“-(Теолошкофилосовски и научни поглед), др Будимир Алексић „Истрага потурица као тема „Горског вијенца“ у интерпретацијама црногорских идеолога“, проф. др Александар Стаматовић „Канонски статус Митрополије Црногорске  и Његоша као Митрополита 1830-1851. године“. У име Митрополије Црногорско-приморске на скупу је учестовао и парох подгорички свештеник др Велибор Джомић са темом реферата „СПЦ у борби за очување Његошеве капеле на Ловћену“.

Другог дана научног скупа, у суботу 02. новебра 2013. године, након завршне пленарне сједнице, учесници су посјетили Велику Хочу, Призрен и богословију Светих Кирила и Методија, гдје су их дочекали Владика Рашко-призренски г. Теодосије и професори и ученици призренске богословије.

СликеСликеСликеСликеСликеСликеСлике

Слике

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930