Home / Вијести / ЛИТУРГИЈА У КРАЉЕВСКОЈ ЦРКВИ НА ЋИПУРУ И У ДОЊОЈ ГОРИЦИ КОД ПОДГОРИЦЕ И БДЕНИЈЕ У ВЛАШКОЈ ЦРКВИ НА ЦЕТИЊУ

 

У суботу 16. новембра 2013. године, служена је света литургија у Краљевској цркви Светог великомученика Георгија на Ћипуру, у којој су узели учешћа ученици и професори Богословије Светог Петра Цетињског. Литургију су служили јеромонах Спиридон и јерођакон Рафаило из Цетињског манастира.
Неколико ученика предвођени професором Богословије архимандритом мр Кирилом Бојовићем, узели су учешћа и у храмовној слави у Доњој Горици код Подгорице. Црква Светог великомученика Георгија у подгоричком приградском насељу Доња Горица данас, 16. новембра је Светом архијерејском литургијом, славском литијом и благосиљањем славског колача прославила храмовску славу – Ђурђиц. Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије уз саслужење свештенства и вјерног Божјег народа. На литругији и литији појали су ученици Цетињске богословије.

DSC_0140

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Владика Амфилохије је рекао да је Свети великомученик Георгије мученички пострадао само зато што је био хришћанин. „Што је исповиједао Христа, што је био Њему вјеран, што је живио по Божјем Христовом закону, по Јеванђељу и што није хтио да се одрекне Христа“, рекао је Митрополит Амфилохије. Митрополит је подсјетио да данас славимо обновљење једног од његових храмова којих је безброј на свим континентима. „И не само храмова. Колико је само Ђорђа широм свијета, на свим земаљским језицима, који носе његово име. А уз то да поменемо да је и велика царска Русија, и данашња Русија, под покровитељством Светога Ђорђа. Грб велике царске Русије је грб са Светим Ђорђем. Он је заштитник велике руске државе и великога рускога народа“, казао је Владика.

Након Светог причешћа храм је три пута опходила славска литија, а онда је Владика са свештенством благосиљао славски колач храма и колаче многобројних данашњих свечара. На крају Свете службе Господин Митрополит је рекао да први пут од Другог свјетског рата храм у Доњој Горици има двојицу свештеника – оца Ђура Томовића и оца Миомира Вулевића, који ће убудуће опслуживати Доњу и Горњу Горицу, а парох за Љешанску нахију биће свештеник Слободан Хаџи-Петровић. По завршетку богослужења приређено је послужење за све присутне, а дјеца са вјеронауке при храму су на гумну у црквеној порти извела пригодан празнични програм.

У Влашкој цркви на Цетињу служено је и бденије, којим је началствовао архимандрит мр Кирило Бојовић, на којем су били сви ученици богословије, предвођени професором црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031