Home / Вијести / ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – ЛИТУРГИЈЕ У МАНАСТИРУ ЋЕЛИЈИ ДОБРСКОЈ, ЦЕТИЊСКОМ И ОСТРОШКОМ МАНАСТИРУ

 

Празник Ваведења Пресвете Богородице, свечано је прослављен у манастиру Добрска ћелија, цетињском и острошком манастиру, у чијим прославама су узели учешћа професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Метох Цетињског манастира Ћелија добрска, прославио је светом литургијом своју славу, на којој је била присутна и делегација Богословије Светог Петра Цетињског, коју су чинили главни васпитач протојереј мр Арсеније Радовић, Душан Биговић, Аполон Мишченко, Благоје Рајковић, Сенка Вулетић и Александар Вујовић. Литургију су служили протојереј мр Арсеније Радовић, игуман манастира Стањевићи Јефрем Дабановић и свештеник Анђелко Боричић. За пјевницом су пјевали Душан Биговић, Благоје Рајковић и Александар Вујовић. Литругији је присуствовао и предсједник Ц.О. Цетиње г. Рајко Радусиновић, као и вјерници из Добрског села и Цетиња.

Послије литругије, пререзан је славски колач и освештано славско жито, да би се потом сабраним вјерницима бесједом обратио о. Арсеније, честитајући данашњи празник игуманији Олимпијади и монахињи Христини. Приређена је и трпеза љубави за све присутне, који су након службе Божије били гости сестринства ове свете обитељи. Oва манастирска обитељ старија је од цетињског манастира више од осамдесет година, и кроз своју историју био је мјесто окупљања народа овог краја. У манастиру је и гроб црногорског митрополита Саве Очинића.

У Цетињском манастиру, поводом данашњег празника литургијским сабрањем началстваовао је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, уз саслужење Ректора Цетињске богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића, јеромонаха Исака Симића, јеромонаха Спиридона, и јерођакона Јакова, Рафаила и Прохора. После прочитаног празничног јеванђеља сабраном вјерном народу Цетиња, монасима манастира и ученицима богословије бесједио је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић. На литургији су појала четири разреда богословије, који су и приступили причешћу.

Матуранти Цетињске богословије, ученици XVIII генерације, појали су на литургији поводом славе манастирске црквице Ваведења Пресвете Богородице, у Горњем манастиру Острог, а службу су служили свештеномонаси острошке обитељи и свештеници из митрополије црногорско-приморске и епархије будимљанско-никшићке.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031