Home / Вијести / СИРОПУСНА НЕДЕЉА – СВЕТИ ТЕОДОР ТИРОН – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТРУГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у недељу Сиропусну и празник Светог Теодора Тирона 02. марта 2014. године Свету службу Божију у Цетињском манастиру. Саслуживали су му свештеници и свештеномонаси архијерејског намјесништва цетињског: професор богословије архимандрит мр Кирило Бојовић, игуман архимандрит Методије Остојић, секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, јеромонах Исак Симић, јеромонах Спиридон, свештеник Анђелко Боричић и протођакон Игор Балбан.

На Светој служби појали су и чтецирали ђаци Богословије Светог Петра Цетињског.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика је рекао да је Господ, сишавши са небеса, подарио људској природи, човјечанству и овом свијету не само неку своју силу, неки свој дар, своје богатство него – самога себе. „Подаривши самога себе, Он собом обнавља творевину, људску природу, обнавља и препорађа све што је створио на почетку свијета. И обнавља, препорађа и очишћује оно што се отуђило временом од Њега“, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Митрополит је нагласио да Бог на првом мјесту обнавља човјека који се својом огреховљеношћу помрачио и отуђио од Њега. „А чим се човјек, било које створење отуђује од Бога, онда је природно да он губи ону свјетлост исконску и првобитну, снагу и моћ, разум и мудрост. Губи живот, онај живот који је Божански живот“, објаснио је Владика Амфилохије. Он је рекао да је Васкрсење свјетлост на коју смо призвани и да се предстојећим Великим постом припремамо да примимо у себе ту свјетлост.

„Нека је зато благословен Свети четрдесетодневни пост који нас очекује и нека би нам Бог дао снаге да се ових четдесет дана ослобађамо од дјела таме и облачимо у дјела свјетлости“, поручио је вјернима Митрополит Амфилохије.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031