Home / Вијести / ПРОШЧАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

У Цетињском манастиру је 02. марта 2014. године, служена служба опраштања пред почетак Васкршњег поста, или Прошчално вечерње. Службу су служили игуман Цетињског манастира архимандрит Методије Остојић и јерођакон Рафаило.

За пјевницом су појали ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Након одслужене вечерње службе молитву за благословен почетак и ток предстојећег Васкршњег поста прочитао је Митрополит Амфилохије. Служби Божијој присуствовали су и професори Цетињске богословије.

На крају службе Владика Амфилохије је сабранима бесједио о значају и величини овог поста.У архипастиркој бесједи Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије казао је вјернима да прије свега треба да на почетку поста замоле Господа да им опрости гријехе њихове, вољне и невољне. „Покајањем и исповијешћу у току овога поста очистимо своју душу, а у исто вријеме држимо се и тјелесног и духовног поста. Није довољно уздржавање од мрсне хране  него је веома битно и суштинско управо унутарње уздржавање срца, ума и душе од свега онога што одваја човјека од оне његове здраве, дубоке природе, Богом дане, и што га отуђује од лица Божијега“, рекао је Владика. „Нека је благословен овај свети пост и нека нам он помогне да се заиста очистимо душом и тијелом и да се покајањем припремимо да се причестимо тијела и крви Господње и да се сретемо са васкрслим Господом Христом, да прославимо свим својим бићем Његово Васкрсење“, поручио је вјернима Цетиња, монасима и богословцима Високопреосвештеним Митрополит Амфилохије.

Након службе у Цетињском манастиру у трпезарији Богословије приређена је трпеза љубави на којој су професори и ученици покладовали.

Овом прилико ученицима је Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, говорио о обавезама и понашању у току прве недеље поста.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031