Home / Вијести / ИНСПЕКТОР БОГОСЛОВИЈА ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР СЛАВКО ЗОРИЦА ПОСЛЕ ЦЕТИЊА ОБИШАО И ПРИЗРЕНСКУ БОГОСЛОВИЈУ

 

Након што је обишао Цетињску богословију, инспектор богословија протојереј-ставрофор Славко Зорица, је у пратњи професора и секретара Цетињске Богословије г. Благоја Рајковића и уредника Катихетског програма Радија Светигоре Александра Вујовића, преко Скадра и Албаније у суботу 15. март 2014. године, отишао за царски град Призрен у обилазак обновљене Богословије Светих Кирила и Методија у овом граду. У Призрену су их дочекали професори и 36 ученика ове школе. У недељу 16. марта сви саборно са призренским професорима и богословима учестовали су на литургији у манастиру Високим Дечанима, коју је служио Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење монаштва ове обитељи и педесетак Срба који су дошли у ову свету обитељ. Након литургије домаћин, Владика Рашко-призренски Теодосије поздравио је уважене госте, заблагодаривши им на труду и љубави обиласка светиња на Косову и Метохији, а поготову на долазак у манастир Дечане и новообновљену Призренску богословију. Потом је о. Славко Зорица поздравио домаћине, Владику Теодосија, игумана Високих Дечана архимандрита Саву са братијом манастира и све ученике, захваливши се на дару служења литургије у овој великој светињи поред моштију Светог Стефана Дечанског.

Након обиласка Високих Дечана, гости су отишли у Пећку Патријаршију, гдје су се поклонили моштима светих архиепископа и патријараха српских и икони Пећке Богородице, Ораховац, Велику Хочу. У понедељак 17. марта, професор о. Славко Зорица присуствовао је редовној настави у новообновљеној богословији, да би истог дана гости отишли за Грачаницу, како би присуствовали на академији поводом десет година од погрома на Косову и Метохији.  Истог дана обишли су и манастир Светих Врача Зочиште, Липљан, и римокатоличко село Јањево.

У Призрену су обишли и призренског пароха о. Слободана Ђорића, и једину ученицу другог разреда српске основне школе у Призрену, Милицу Ђорђевић и њеног учитеља Вука Даниловића из Дечана, присуствовавши часу српског језика.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031