Home / Вијести / ПРОСЛАВА ЦВИЈЕТИ У МАНАСТИРУ ЗЛАТИЦИ И У ТРЕШЊЕВУ

 

Светом литургијом, славском Литијом, благосиљањем славског колача и дјечјом академијом у манастиру Златица у Подгорици је 13. априла 2014. године прослављен празник уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, храмовска слава ове древне хришћанске светиње.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће многобројног вјерног народа. За пјевницом су појали матуранти Богословије Светог Петра Цетињског и чланови Дјечјег црквеног хора „Златица“. У име Богословије литургију је служио и професор архимандрит мр Кирило Бојовић.

На почетку Литургије Владика је у чин чтеца рукопроизвео Владимира Џомића, а Свету тајну крштења примили су слуге Божје Константин, Љубица и Немања. По завршетку Литургије око темеља златичке ранохришћанске светиње прошла је празнична Литија, а онда је Митрополит Амфилохије са свештенством и вјерним народом благосиљао славски колач. Кум овогодишње славе Весна Ракочевић кумство за наредну годину је предала Дејану Ивановићу. Потом су дјеца полазници подгоричких школа вјеронауке извела свечани празнични програм. Овогодишњи златички сабор завршен је богатом славском трпезом хришћанске љубави.

 Овог дана свечано је прослављен празник Уласка Христовог у Јерусалим – Цвијети и у цркви Светог Николаја у Трешњеву. Свету литургију овим поводом служио је парох цетињски и Ректор Богословије Светог Петра Цетињског, протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

На литургији је било тридесетак вјерника из Трешњева, Цетиња и Подгорице, а за пјевницом је појао уредник Катихетског програма Радија Светигоре, теолог Александар Вујовић.

Литургији су присуствовали и замјеник амбасадора Руске Федерације у Црној Гори г. Сергеј Форопонов и посланик Скупштине Црне Горе г. Александар Дамјановић.
Након службе Божије сви присутни били су гости г. Миодрага Мијушковића на ручку у породичној кући у Ћеклићима.
На крају литургије сабраном вјерном народу бесједио је о. Гојко Перовић, говорећи о овом великом празнику.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930