Home / Вијести / ВЕЛИКИ ПЕТАК – БДЕНИЈЕ У СПОМЕН СТРАДАЊА ХРИСТОВОГ СА СТАТИЈАМА

 

У поподневним часовима у цетињском манастиру, на Велики петак 18. априла 2014. године, служено је и бденије у спомен Христовог погреба, одноно јутрење Велике Суботе са статијама. Службом Божијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, са свештенством и свештеномонаштвом архијерејског намјесништва цетињског, у уз молитвено учешће многобројног вјерног народа. на служби су појали матуранти Цетињске богословије предвођени својим професором Црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Након Великог СлавослављВисокопреосвећени Митрополит Амфилохије је предводио Литију, која је од Цетињског манастира ишла до цркве на Ћипуру, око Биљарде и назад.

По повратку у манастир Митрополит Амфилохије је бесједио вјерном народу, и између осталог рекао да је Свети Петар Цетињски свједок Христове Голготе и да и у наше вријеме Црква Христова иде преко Голготе, нарочито у Сирији, на Косову и Метохији и у новије вријеме у древној Кијевској Русији.

„Сјеме раздора, братомржње и раскола посијао је на тим просторима Кијевске Русије безбожни систем бољшевичке револуције, и данас поново из тог злог и опаког сјемена рађа се раскол и раздор међу браћом, међу Кијевом и међу Москвом“, рекао је Владика и додао да наследници правде Понтија Пилата данас учествују у продубљивању тога раскола. Он је рекао да је потребно имати много мудрости и знања да и ми не учествујемо у том продубљивању рана раскола међу Кијевом и Москвом. „Није добро да и ми одавде учествујемо у томе, јер тим продубљивањем тих рана и тих раскола продубљујемо и расколе у нама самима и међу нама самима“, упозорио је Митрополит црногорско-приморски. Владика је подсјетио на завјештање које је оставио Свети Петар Цетињски своме народу о вјерности једнородној, једнокрвној, једнојезичној и једновјерној Русији. „Па је добро у овај дан, када прослављамо Голготу Христову да се сјетимо и тих ријечи Светога Петра Цетињскога да нам буду опомена, и нама овдје сабранима и свима у Црној Гори, од њене владе, па редом – до последњега који живи у овим крајевима“, поручио је Митрополит Амфилохије. „Онај који није изгубио савјет, који се није сврстао са Јудиним сватовима, то јест са онима који продају вјеру за вечеру, који за своје интересе жртвују и себе и свој образ, он ће схватити и прихватити, и сјетити се и испоштовати овај завјет Светог Петра Цетињскога и наставити да ходи оним путем који нам је он зацртао“, закључио је МИтрополит Амфилохије.

Двојица матураната појали су на службама Великог Четвртка и Великог Петка у Храму Васкрсења Христовог у Подгорици.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930