Home / Вијести / СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕРОГИЈЕ – ЛИТУРГИЈЕ НА ЊЕГУШИМА И НА ЋИПУРУ

 

Професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског учестовали су на литургијским прославама спомена Светог великомученика Георгија, и славе светородне лозе Петровића на Његушима и цркве на Ћипуру.

Светом литургијом и благосиљањем славских колача у цркви Светог Ђорђа и у Његошевој родној кући на Његушима данас је прослављен Ђурђевдан – Крсна слава светородне лозе Петровића. Свету литургију служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа. Високопреосвећеном Митрополиту саслуживали су Ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, професор богословије архимандрит мр Кирило Бојовић, свештеник Дојчило Влајковић и протођакон Игор Балабан.  За пјевницом су појали ученици трећег и петог разреда Цетињске Богословије.

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је подсјетио на руијечи Светог Петра Цетињског да је у имену Божјем суд и правда и да је тим пророчким ријечима украшена светородна лоза Петровића. „Светошћу, најузвишенијим даром на земљи, украшена је, обогаћена и позлаћена светородна лоза Петровића. И то јесте разлог да се ми, ево сваке године, овдје у овом храму који чека обнову, сабирамо да прославимо Бога правде и Божју правду која држи земље и градове и народе. Да прославимо великомученика Георгија, који је за правду Божју, за истину, за вјечно царство Божје жртвовао свој живот“, рекао је Владика. „А у исто вријеме, да се сјетимо и светородне лозе Петровића која је овај храм подигла. Нарочито да се сјетимо Светога Петра Првога, Светога Петра Другога, а заједно са њима и краља и господара Николе Првога Петровића на стогодишњицу од почетка Првог свјетског рата“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Службе у цркви Светог Ђорђа, у Његошевој кући је благосиљан славски колач.

Честитајући славу домаћинима браћи Ђорђију и Мирку Петровићима Владика Амфилохије је рекао да је Петар Други Петровић Његош одавде отишао као десетогодишњак 1822. године. „А ево данас, двије стотитине година од његовога рођења, вратио се као Свети Петар Други Ловћенски тајновидац, Цетињски и Његушки пустињак. Дошао је да остане во вјеки вјеков, да заједно са својим стрицем Светим Петром освештава и овај дом својих предака, и Његуше, и Црну Гору и сву васељену“, рекао је Владика Амфилохије.

Домаћин славе господин Ђорђије Петровић поздравио је Владику, свештенство и госте, рекавши да се налазе на локалитету гдје су се доселили његови преци и гдје су рођени петорица црногорских владика из куће Петровића. „Они су прије много вјекова овдје дошли из Вучитрна, преко Травника и Херцеговине повлачећи се пред османлијском најездом. Нијесу ни под каквим условима хтјели да продају вјеру за вечеру, него су овдје дошли, организовали се и створили борбени зид за одбрану ових простора“, рекао је он. „Овдје су задојени са храброшћу, вјером и куражношћу Обилића и духом Немањића, тако да су читавог живота остали вјерни Православљу, а њихова срца су увијек куцала како за Црну Гору тако и за братску Русију“, нагласио је господин Ђорђије Петровић. Потом је изведен пригодан празнични програм у којем су учествовали пјесници, гуслари и дјеца полазници вјеронауке при Цетињском манастиру. У острошком скиту на Његушима потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави, гдје је примањем Свете тајне крштења Цркви Божијој прибројан слуга Божји Рафаило.  Литургијском слављу на Његушима присуствовала је и делегација грчке амбасаде у Подгорици.

Храмовна слава Светог Ђорђа прослављена је и на Ћипуру, у којој су узели учешћа професори богословије и ученици првог, другог и четвртог разреда богословије. Литургију је служио протосинђел Исак Симић, уз саслужење јерођакона Рафаила и Прохора из Цетињског манастира.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930