Home / Вијести / ПОСЈЕТА АРХИЕПИСКОПА АМВРОСИЈА РЕКТОРА ПЕТРОВГРАДСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈ И ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

 

Викарни Архиепископ петергофски Господин Амвросије, ректор Санктпетербуршке Духовне академије, посјетио је на Марковдан 08. маја 2014. године, Митрополију црногорско-приморску и Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу. Са њим су били чланови Хора Санктпетербуршке Духовне академије.

Архиепископ Амвросије са члановима хора гост је овогодишње манифестације „Дани Светог Василија Острошког“ коју традиционално организује Епархија будимљанско-никшићка. Високи гост је на Цетињу прво посјетио цркву Рождества Пресвете Богородице на Ћипуру, а потом му је у Цетињском манастиру приређен свечани дочек. Након што се поклонио моштима Светог Петра Цетињског, руци Светог Јована Крститеља и частицуи Часног Крста Господњег, добродошлицу му је у поздравном слову пожелио архимандрит Кирило (Бојовић), професор Цетињске Богословије и главни уредник часописа „Светигора“.

„Драги Владико, част ми је поздравити вас у овој древној светињи, у име игумана Методија и братије Цетињског манастира. Овдје је био један од центара за одбрану Православља и борбе за ослобођење од турскога ига. Та борба је трајала пет вјекова, али, слава Богу, уз помоћ наше братске Русије, она је окончана с успјехом“, рекао је отац Кирило. Архиепископ Амвросије је заблагодарио на ријечима добродошлице, рекавши да му је посебно важно да се, као некадашњи Епископ гатчински поколони десници Светог Јована Крститеља и честици Часног Крста Господњег.

„У мом животу Свети Јован Крститељ има посебну улогу због обавеза које сам до сада имао према његовим светињама у Русији. Свети Јован Крститељ је покровитељ наше духовне школе и нашег академијског храма“, рекао је Владика Амвросије. „За нас је посебно важно да се поклонимо моштима Светог Петра Цетињскога, светитеља који је штитио интересе свога народа и православну вјеру. Он је био грозни изобличетељ свих који раде против отечества, вјере и Русије. Његов достојни наследник је МИтрополит Амфилохије, који је ових дана подсјетио управо на његове ријечи и тако реаговао на званичну позицију државе Црне Горе у односу на збивања у Украјини“, казао је Владика Амвросије.

Потом су гости из Петрограда обишли манастирску ризницу, а онда их је примио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије. Чланови хора су извели краћи програм у којем су, између осталих пјесама отпјевали и химну краља Николе „Онам’, онамо“ и „Ој, Косово, Косово“. Двојица Епископа су, у знак сјећања на овај сусрет, размијенили пригодне поклоне.

Након пријема у Митрополији, организована је свечана трпеза хришћанске љубави у Богословији Светог Петра Цетињског. На ручку је госте поздравио Ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, а о Цетињској богословији и везама наше двије цркве говорио је о. Кирило Бојовић.

На ручку су цетињски богословци у част доласка гостију и колега из Петровграда отпјевали химну богословије „Полећела два анђела“, пјесму Светом Николају и народну пјесму „Тамо далеко“. Овом приликом двојица ректора о. Гојко Перовић и архиепископ Амвросије у име школа размијенили су пригодне поклоне.

Гости из Петрограда су посјетили и Народни музеј, гдје су се поклонили икони Богородице Филеримосе, а онда и дворац краља Николе. На крају посјете Архиепископ Амвросије је дао интервју Радио-Светигори.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930