Home / Вијести / ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАЛИ У СВЕЧАНОМ ДОЧЕКУ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ИРИНЕЈА И АРХИЈЕРЕЈА У МАНАСТИРУ СТУДЕНИЦИ

 

Са благословом Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, и Управе Богословије Светог Петра Цетињског, професори и ученици богословије узели су учешћа у прослави 900 година од рођења Светог Сименона Мироточивог, у манастиру Студеници, и на свечаном призиву Светога Духа на почетку рада Сабора архијереја наше цркве у храму Светих апостола Петра и Павла у Расу код Новог Пазара . Ђаке на овој свечаности предводили су професори богословије архимандрит мр Кирило Бојовић, професор г. Душан Биговић, и теолог Александар Вујовић, уредник катихетског програма Радија Светигоре.

По доласку у манастир Студеницу, у уторак 13. маја 2014. године, ученици четири разреда Цетињске богословије, обучени у бијеле свечане стихаре дочекали су Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја и господу епископе у цркву Успења Пресвете Богородице. По уласку патријарха, архијереја, свештенства и вјерног народа у катедрални храм манастира Суденице, цетињски богослови појали су на доксологији патријарху Иринеју, заједно са ученицима из Богословије Светога Јована Златоустог из Крагујевца. После одлсужене доксологије, све присутне поздравио је домаћин, администратор епархије жичке Његово преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, који је заблагодарио патријарху Иринеју и господи архијерејима, који су благоизволили да јубилеј поводом обележавања 900-годишњице рођења Светог Симеона Мироточивог буде одржан у манастиру Студеници.

 Потом је Патријарх српски г. Иринеј, упутио архипастирску бесједу сабраним архијерејима, свештенству, монаштву и вјерном народу говорећи о значају ове светиње и светородне лозе Немањића за српски род.

По свечаној доксологији професор и ученици Цетињске богословије отишли су у Краљево, гдје су коначили у старом двору, епископском двору Светог Владике Николаја Велимировића. Сјутра дан у раним јутарњим часовима опет су отишли за манастир Студеницу, како би четицарали и појали на светој архијерејској литургији.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031