Home / Вијести / У МАНАСТИРУ ПОДМАИНАМА ОДРЖАН БОГОСЛОВСКО-ПРАВНИ НАУЧНИ СКУП „ЕПИСКОПСКА СЛУЖБА У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ“

 

У манастиру Подмаине у Будви у уторак 1.новембра почео са радом дводневни богословско-правни научни скуп „Епископска служба у Православној цркви“. Скуп је почео Светом архијерејском литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ липљански Господин Јован (Ћулибрк), уз саслужење свештеника и свештеномонаха учесника скупа: ректора Цетињске Богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архимандрита Нила из светогорског манастира Ватопед, оца Валентина Илијаса из Румунске православне цркве, оца Николаја Волоковског, професора Универзитета у Минску, игумана подмаинског јеромонаха Рафаила, свештеника Ненада Калема и Бориса Радовића, те ђакона Владимира Јарамаза и Ивана Иванова, професора Универзитета у Софији и јерођакона Василија сабрата манастира Подмаине. Домаћин скупа је Православна Митрополија црногорско-приморска, а покретач и организатор овог научног сабрања је Правни факултет Универзитета у „Magna Graecia“ Катанзару и Институт Светог Дионисија, Румунске Православне Цркве у Италији. Ово је други по реду скуп ове врсте, који се одвија под званичним називом „Colloqidionisiani“. Предходно сабрање је одржано у Калабрији прошле године, а за сљедећу години ће домаћин бити неки од универзитетских центара у Италији. Овакви сусрети теолога, правника и историчара организују се са намјером промовисања студија канонског права Православне Цркве, из разлога све већег броја православних вјерника који данас живе у Италији. Идејни покретачи наведених научних сабрања су г. Ђорђо Бароне Адеси, професор римског и византијског права и г. Антонио Мантинео, професор канонског и црквеног права, обојица предавачи на универзитетима у Италији. На овогодишњем скупу у Подмаинама, поред поменутих професора са факултета у Италији, учествују и предавачи са Универзитета Светог Климента Охридског у Софији (Бугарска), Московске духовне академије (Русија), Универзитета у Минску (Бјелорусија), Богословског факултета у Београду (Србија), као и предавачи Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња.
У име наше Богословије учешће на овом скупу су узели Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић и професори, протојереј –ставрофор Драган Станишић који је говорио на тему Епископска служба у еклисиологији Свветог Игњатија Богоносца, и професор г. Драган Радоман на тему Епископ, просвјетитељ у личности Митрополита Црногорског и брдског Илариона Рогановића.
Другог дана скупа говорио је Свештеник из Бјелорусије Николај Волонски, професор Универзитета у Минскуговорио је на тему „Црквено право у Руској православној цркви“. Протојереј-ставрофор Владислав Ципин, професор канонског права у Московској духовној академији, говорио је о унутрашњој црквеној структури Руске православне цркве и ингеренцијама Синода. Устав Српске православне цркве била је тема излагања координатора Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереја Велибора Џомића. Ђорђо Бароне Адеси са универзитета „Мањагрећа“ говорио је на тему „Статус црквене провинције и епископска служба“. Пријеподневна сесија завршена је излагањем румунског свештеника из Италије Валентина Илијаса са Института Светог Дионисија о титуларним Епископима у историји Цркве.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930