Home / Вијести / ПРОФЕСОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ СЛОБО СТАНИШИЋ ОДБРАНИО МАГИСТАРСКУ ТЕЗУ О ПЕДАГОГИЈИ СВЕТОГ КИРИЛА ЈЕРУСАЛИМСКОГ

 

Slobo Stanisic

У уторак 4./17. јуна 2014. године, на празник Светог Свештеномученика Јоаникија Митрополита Црногорско-приморског, професор Богословије Светог Петра Цетињског, г. Слобо Станишић, одбранио је магистарску тезу под називом „Педагогија Светог Кирила Јерусалимског“, на Православном богословском факултету Светог Василија Острошког Универзитета у Источном Сарајеву, пред комисијом коју је одредило Наставно-научно вијеће факултета, у саставу: проф. др Мирко Сајловић (ПБФ Фоча – катедра за историју Цркве), предсједник, доц. др Дражен Перић (ПБФ Београд – катедра за систематско богословље) и јереј доц. Др Дарко Ђого (ПБФ Фоча – катедра за систематско богословље).

Катихезе Светог Кирила Јерусалимског ( у преводу са јелинског изворника митрополита Амфилохија и рецензији епископа Атанасија Јевтића, уредник издања је био Слобо Станишић, издавач манастир Острог 2009.г) су веома важно светоотачко дјело.До данас нисмо имали значајнију студију о његовом богословљу, а поготово не и о богословљу и о педагогији на српском језику.Зато је појава ове тезе и те како значајна и добродошла у нашој теолошкој средини. Магистарски рад Слоба Станишића ће допринијети да се Светом Кирилу и његовим катихезама посвети већа пажња у нашој теолошкој и теолошко-педагошкој средини јер су он и његово дјело досад били посматрани некако у сјенци великих Отаца 4. вијека, мада су теолошки и педагошки квалитети овог прворазредног отачког дјела неспорни.

Укратко о  садржају тезе

Магистарска теза кандидата Слоба Станишића под називом „Педагогија Светог Кирила Јерусалимског“ састоји се од сљедећих поглавља: најрпије је дат Увод (стр. 3-16) који је прилично опширан и не само да уводи у тему него даје и доста информација о самом Св. Кирилу, његовим осталим списима и посебно Катихезама, о општем контексту његовог богословља и др. Друго поглавље Основне претпоставке педагошког система Светог Кирила (17-23) даје преглед педагошког приступа Св. Кирила као катихете тј. разјашњава на који начин је Св. Кирило истине вјере излагао у једном еминентно катихетско-педагошком контексту. Структурирајући сопствену тезу потпуно у складу са струтуром катихетских омилија Св. Кирила, кандидат је у наставку рада вјерно представио сваку од катихеза, али и дао анализу њиховог богословског и педагошког садржаја. Зато су сљедећа поглавља вјерна поретку Кирилових катихеза: глава 2. је посвећена Предогласитељној поуци (24-29), глава 3. Преткрштењским катихезама (30-40) а затим долази један екскурс који објашњава мјесто катихеза Св. Кирила у православном богословљу (41-50) и други који указује на Мистагошке катихезе као врхунац васпитања у постепеном поучавању човјека (51). Сљедећих пет поглавља представљају пет „тајноводствених поука“: „тајноводствена поука прва“ (стр. 52-54); друга (55-57); трећа (58-59), четврта (60-61) и пета (62-64). Закључци су дати на страницама 65-68, а литература је дата на стр. 69-73. Библиографија о Св. Кирилу би могла да буде  библиографска студија за себе јер је изузетно опширна (стр.74-83).

Садржај тезе је на теолошки завидном нивоу будући да кандидат посједује изузетан дар да уочава теолошке нијансе и педагошке конотације у мисли Св. Кирила Јерусалимског, а видљиво је и да му је општи историјски контекст 4. вијека близак, јасан и интимно значајан што све доприноси квалитетима тезе.  У раду је кандидат показао јединство вјере, аскезе, предања и богослужења које је присутно  код Светог Кирила Јерусалимског.(изводи из извјештаја комисије за оцјену рада)

Основни биографски подаци о новом магистру теолошких наука г. Слобу Станишићу

Слобо Станишић је рођен 20. септембра 1971. године у Никшићу, гдје је завршио основну и средњу школу са одличним успјехом – носилац дипломе „Луча“.

Студирао је Општу књижевност на Филолошком факултету у Београду и Богословски факултет у Београду, гдје је апсолвирао. Дипломирао је на Богословском факултету Св. Василија Острошког у Фочи на тему: „Мистагошке катихезе Св. Кирила Јерусалимског“ са оцјеном 10 (десет). Положио је све испите на магистарским студијама на Богословском факултету Св. Василија Острошког у Фочи и пријавио магистарску дисертацију на тему „Педагогија светог Кирила Јерусалимског“.

Учестовао је на више богословских симпозијума и семинара у земљи и иностранству.

Боравио је у Атини на студијском учењу грчког језика на Атинском универзитету три мјесеца и годину дана на Аристотеловом универзитету у Солуну. Осим познавања руског језика, служи се грчким  језиком .

Уредник је библиотеке „Православно искуство“ у издавачкој кући „Јасен“, која објављује значајна дјела из области теологије и философије и библиотеке „Острошка библиотека изабраних дјела Светих отаца Цркве“ Митрополије Црногорско-приморске. Приредио је за издавање више значајних књига из теологије („Дјела апостолских ученика“; ,,Источник знања”, Св Јована Дамаскина; „Катихезе св. Кирила Јерусалимског“; ,,Историјски пресјек тумачења Старог Завјета”, митрополита Амфилохија Радовића; „Од Откровења до Царства Небеског“, епископа Атанасија Јевтића и др.).

Постављен је на дужност професора у Богословији Св. Петра Цетињског од стране СА Синода СПЦ 1999. године, гдје и сада ради као предавач Св. Писма Старог Завјета, Основног богословља, и Хришћанске етике. Уписао је мастер студије на Правном факултету, Универзитета у Београду, Правно-историјски модул (Државно историјски смер).

Новом магистру теологије, професору Цетињске Богословије, г. Слобу Станишићу, честитамо на одбрањеном раду, са жељом да и даље настави да се бави изучавањем богословља Светог Кирила Јерусалимског, који нека му буде  један од васпитача и путеводитеља у Христу.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930