Home / Вијести / ПРОФЕСОРИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАЛИ НА СЕМИНАРУ У НИШУ

 

У четвртак 21. августа 2014. године, на празник Светог Емилијана Исповедника и Светог Зосиме Туманског, Епархија нишка и Град цара Константина удостојен је посете Преосвећених Архијереја наше свете цркве, Високопреосвећеног Архиепскопа цетињског и Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија, Епископа далматинског Фотија и Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија, као и представника Богословија Српске Православне Цркве на челу са њиховим Ректорима.

Разлог посjете је семинар стручног усавршавања професора и наставника богословија, који се одржава под патронатом Светог Архијерејског Синода у организацији канцеларије за просвету наше Цркве. Семинар се одржава у Богословији Светих Кирила и Методија у Нишу.

Семинар је отворен, након служења свете Литургије коју су служили Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит Црногорско-приморски Г.Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Јован, у цркви Васкрсења Христовог. Након прочитаног Јеванђеља све учеснике поздравио је Архипастир нишке дијацезе пожелевши свим учесницима благословен рад и пријатан боравак у Граду Нишу.

Поздравним говором семинар је отворио члан светог Архијерејског Синода и председник Комисије Светог Архијерског Сабора за унапређење црквене просвете Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Након уводног обраћања Митрополита Амфилохија, предавање су одржали: протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор богословије у Нишу на тему „Професорски испит“ (питања везана за потребу полагања професорског испита, историјски преглед); протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, професор Православног Богословског Факултета универзитета у Београду на тему „Улога професора Богословије пред савременим светом“; и протојереј-ставрофор Славко Зорица, инспектор Богословија СПЦ, на тему „Утисци и запажања инспектора при посети богословијама“.

Након предавача услиједиле су и дискусије на актуелне теме предавача.

У вечерњим часовима у богословији у Нишу приређен је концерт за све учеснике семинара Црквено-певачке дружине „Бранко“, из Ниша, која се гостима представила са десетак пјесама из црквеног и народног репертоара музичког наслеђа.

Следећег дана, у четвртак 22. августа, настављен је радни дио семинара. Предметни наставници богословија били су груписани у неколико едукативних радионица на основу предмета које предају и то: група за библијско богословље, група за систематско богословље, група за патрологију, група за практично богословље, група за историју.  Овај дио семинара био је организован са професорима Богословског факултета.

У овом дијелу семинара своја излагања имали су уважена господа професори ђакон др Предраг Петровић, ђакон др Зоран Јовановић на тему «Отац Георгије Флоровски и повратак оцима у савременој Православној Теологији», проф. др о. Владимир Вукашиновић на тему «Оспособљавање свештеничких кандидата за учешће у литургијском животу Цркве и његовом правилном разумијевању», ђаконн др Ивица Чаировић на тему 2Историјски извори као примарно начело историјске методологије».

Након учешћа у појединачним секцијама организовано је групно предавање и резиме свих група, а у овом дијелу своја излагања су имали предавачи: др Бошко Миловановић, професор Учитељског факултета у Лепосавићу, на тему „Корелација у настави“, и протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, Ректор Богословије у Крагујевцу и професор Православног Богословског Факултета у Београду, на тему „Вера као услов ступања у клир и црквено школство у савременом друштвеном контексту“. Такође, и након ових излагања услиједила је дискусија свих присутних.

Учесници семинара обишли су и знаменитости града Ниша, Ћеле кулу, цркву Светог Пантелејмона, саборну цркву Свете Тројице.

Увече је домаћин Његово преосвештенство епископ нишки г. Јован уприличио пријем и коктел за све присутне у Светосавском дому, у којем је и завршен овогодишњи семинар за професоре средњих богословских школа. На крају је све присутне поздравио својим завршним обраћањем Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, у својству предсједавајућег Комисијом Светог Архијерејског Сабора за унапређење Црквене просвјете. Такође се свим учесницима захвалио и владика нишки Јован.

Договорено је да следећи семинар за професоре богословија СПЦ буде одржан идуће године у Богословији Светог Петра Дабробосанског у Фочи.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930