Home / Вијести / СВЕТИ МУЧЕНИК АНДРЕЈ СТРАТИЛАТ – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА, ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ, СЈЕДНИЦА НАСТАВНИЧКОГ САВЈЕТА И СВЕЧАНИ РУЧАК СА МИТРОПОЛИТОМ АМФИЛОХИЈЕМ У БОГОСЛОВИЈИ

 

DSC04177

У понедељак 01. септембра 2014. године, у Цетињском манастиру, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је свету архијерејску литургију са професорима и ученицима Богословије, монаштвом и вјерним народом, поводом почетка нове школске године у Богословији Светог Петра Цетињског и осталим школама у Црној Гори.

Владици Амфилохију саслуживали су професори Цетињске богословије и свештеници и свештеномонаси архијерејског намјесништва цетињског, док су за пјевницом појали ученици богословије предвођени професором Црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Након читања Светог Јеванђеља Владика је у литургијској проповиједи подсјетио да су древни оци Цркве говорили да је практични живот, дјелање, испуњавање заповијести Божјих, оновни предуслов за стицање истинског и правог знања и боговиђења.

„Једино истинско и право знање је боговиђење, а свако друго знање које није обасјано том великом и светом тајном виђења лица Божјег крхко је, слабо, пролазно и ништавно“, рекао је Владика Амфилохије.

„Добро је да се, на почетку нове школске године, подсјетимо на ту велику истину и да се помолимо да Господ засија у срцима нашим нетрулежну свјетлост. И да знамо да се истинска и права мудрост и знање, без обзира по каквим наукама се ради, задобија на познању Онога на коме почива све што постоји“, рекао је Митрополит Амфилохије.

После причешћа и литургијског сабрања Владика Амфилохије је служио и молебан са призивом Светог Духа за почетак нове 2014/2015. школске године.

Након литургијског сабрања Наставнички колегијум Богословије одржао је своју прву редовну сједницу у новој школској години, којом је предсједавао Ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

На сједници је било ријечи о планираном животу и раду у Богословији током мјесеца септембра.

После сједнице Наставничког савјета уприличен је и свечани ручак у трпезарији школе, којем су поред Ректора и господе професора присуствовали и Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије са најближим сарадницима, секретарима Митрополије, протојерејoм-ставрофором Обреном Јовановићем и протођаконом Игором Балабаном.

Владика Амфилохије је искористио прилику честитајући и благословивши ученицима почетак нове школске године. У својој бесједи говорио им је о значају и величини града Цетиња, као и о историјату митрополије црногорско-приморске, и њеним најзначајнијим изданцима, посебно се осврнувши на светиње које се чувају у граду Цетињу. Професор Слобо Станишић је поводом недавног одбрањеног магистарског рада о педагогији Светог Кирила Јерусалимског, на свечаном ручку угостио све ученике и професоре, а овом приликом звање магистра честитао му је и Митрополит Амфилохије, поручивши му да се и даље усавршава у науци Господњој и дјелу Светог Кирила Јерусалимског.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930