Home / Вијести / ПРЕПОДОБНИ МОЈСЕЈ МУРИН – ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ КРЕНУЛИ НА ПУТ ЗА СЛАВОНИЈУ КАКО БИ УЧЕСТОВАЛИ НА ПРОСЛАВИ 100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА И УСТОЛИЧЕЊУ ЕПИСКОПА СЛАВОНСКОГ ЈОВАНА

 

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија и управе Богословије Светог Петра Цетињског Чудотворца, професори и ученици богословије кренули су за Славонију, како би учестовали у литургијским сабрањима у храму Светих апостола Петра и Павла у селу Кућанцима, у четвртак 11. септембра 2014. године, и у храму Свете Тројице у Пакрацу, у суботу 13. септембра 2014. године.

Ученике четвртог и петог разреда Цетињске богословије предводе професори, архимандрит мр Кирило Бојовић и Благоје Рајковић, и уредник Катихетског програма Радија Светигоре Александар Вујовић.

Поводом стогодишњице од рођења блаженопочившег Патријарха Павла (Гојка Стојчевића), у славонском селу Кућанцима код Доњег Михољца, у цркви Светих апостола Петра и Павла, биће служена Света архијерејска литургија, којом ће по благослову Патријарха Српског г. Иринеја началствовати Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење свештенства и вјерног народа епархије славонске. На литургији ће појати ученици Цетињске богословије.

У наставку посјете епархији славонској, професори и ученици Цетињске богословије, узеће учешћа и увођењу у трон епископа славонских Његовог преосвештенства Владике Јована Ћулибрка, у суботу 13. септембра 2014. године.

Претходног дана, у петак 12. септембра 2014. године, у 13 сати, биће свечани дочек Патријарха Српског г. Иринеја и господе архијереја у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу, са доксологијом, у 18 сати биће служена свечана вечерња служба у храму манастира Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Сјутра дан, у суботу 13. септембра 2014. године, на празник Светих мученика Јасеновачких, са почетком у 9 часова, служеће се Света архијерејска литургија, у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу, коју ће предводити Његова светост Патријарх Српски г. Иринеј, уз саслужење бројних архијереја, свештенства, монаштва и вјерног народа. На литургији ће бити устоличен преосвештени епископ славонски г. Јован. После литургије у дворишту Владичанског двора биће уприличен пријем и свечани ручак.

Овим свечаностима у епархији славонској, биће обиљежено 100 година од рођења патријарха Павла, 30 година од обнове цркве у Јасеновцу.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930