Home / Вијести / УСЕКОВАЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – ПРАЗНИЧНО САБРАЊЕ У РОДНОМ МЈЕСТУ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

 

Празнично сабрање у родном мјесту патријарха Павла

На дан Усековања главе Светог Јована Крститеља, у четвртак 11. септембра 2014. године,  Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима (Епархија славонска) служио је  свету архијерејску Литургију. Саслуживали су Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске и епархија Бихаћко-петровачке и Славонске.

У име Цетињске богословије служио је архимандрит Кирило Бојовић, док су за пјевницом појали ученици четвртог и петог разреда, предвођени професором Благојем Рајковићем и уредником Катихетског програма Радија Светигоре Александром Вујовићем.

Повод овом саборовању била је и стогодишњица од рођења блажене успомене Патријарха српског Павла.

Након прочитаног Јеванђеља на светој Литургији, митрополит Амфилохије је беседио присутнима о два велика и страшна догађаја која су се збила у историји човечанства: Великом петку и Усековању главе Светог Јована. Митрополит је такође говорио и о личности патријарха Павла, а на заупокојеној јектенији поменуо је и његове родитеље Стевана и Ану.

Након свете Литургије у литијском ходу стигло се до родне куће патријарха Павла где је у дворишту засађен храст којег су из Београда послали верници који су редовно учествовали на Литургијама које је служио патријарх Павле.

Митрополит Амфилохије са Епископом Атанасијем благословио је и засадио младо дрво и пожелео да оно буде симбол духовнога раста српског народа.

На имању патријархове родне куће у плану је изградња свеправославног духовног центра које ће бити сабиралиште Божје љубави и свих људи добре воље широм васељене.

Након Кућанаца професори и ученици богословије отишли су за Бања Луку, гдје су обишли Храм Христа Спаситеља и Саборну цркву, поклонивши се и помоливши с епред моштима Свештеномученика Платона Бањалучког.

Празнично сабрање у родном мјесту патријарха ПавлаПразнично сабрање у родном мјесту патријарха ПавлаПразнично сабрање у родном мјесту патријарха ПавлаПразнично сабрање у родном мјесту патријарха Павла

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930