Home / Вијести / КРСТОВДАН – СВЕЧАНО БДЕНИЈЕ И ЛИТУРГИЈЕ У МАНАСТИРИМА ЦЕТИЊСКОМ И ОСТРОШКОМ

 

DSC_0125

Поводом празника Воздижења Часног Крста Господњег, у петак, 26. септембра служена су свечана бденија у Цетињском маанстиру и у манастриу Острог, на којима су узели учешћа професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Бденије у Цетињском манастиру са петохлебницом и помазивањем служили су: Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, јеромонах Прохор и јерођакони Рафаило и Јустин.

За пјевницом су појали ученици Цетињске богословије.

На сам празник свету литургију су служили су: Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић,  свештеник Анђелко Боричићјеромонах Прохор и протођакон Игор Балабан, јерођакони Рафаило и Јустин.

Сабраном вјерном народу, монасима и ученицима о данашњем празнику говорио је о. Гојко Перовић.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је , на Крстовдан са свештенством Свету службу Божју у цркви Часног Крста Господњег у Горњем манастиру Острогу.

У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Радмила Чизмовића.

Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је са свештенством благосиљао славски колач.

На служби су појали ученици Цетињске богословије предвођени уредником Катихетског програма Радија Светигоре Александром Вујовићем.

У архипастирској бесједи на тему данашњег празника он је казао да је земаљски живот Светог Василија Острошког Чудотворца сав био у знаку Часног Крста.

„У том знаку је онда и живот свих оних који овдје, овој светињи, греде кроз вјекове, преко триста четрдесет година. Само Господ знаде колико је душа овдје дошло, пењало се уз ову планину и тиме свој живот усмјеравало у знаку Христа који се пео на Гору таворску да би се преобразио. А и они који се пењу уз ову гору острошку, и они се преображавају“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да су њихова страдања и њихове болести оно што је Бог попустио на човјека, не да би га казнио него да би га тиме, тим страдањем препорађао и преображавао.

„Да би се у њему рађала вјера у живога Бога, у једини извор свакога спасења и сваке истине, као што се то догодило са Светим Василијем. Сав му је живот у знаку распећа и страдања“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је, у току празничног бденија у манастиру Острогу замонашио свештеника Дојчила Влајковића, коме је дао монашко име Јеротеј.

Истог дана Богословију Светог Петра Цетињског посјетили су ученици трећег разреда Богословије Светог Саве из Београда, предвођени својим професорима. Госте из Београда дочекали су професори протојереј мр Арсеније Радовић и Благоје Рајковић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930