Home / Вијести / СВЕТИ АРЕСЕНИЈЕ ДРУГИ АРХИЕПИСКОП И ПРОСВЕТИТЕЉ СРПСКИ – ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ЖДЕБАОНИК, ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТРИУ И ПРОСЛАВА СЛАВЕ КАРЛОВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

DSC_0348

У понедељак 10. новембра 2014. године, свечано је прослављен Свети Арсеније Сремац, други архиепископ и просветитељ српски покрај његових светих моштију у манастиру Ждребаонику, у Цетињском манастиру и у Богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима.

На свим овим свечаностима и литургијским сабрањима молитвено су учестовали професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

У манастиру Ждребаонику покрај Даниловграда свету архијерејску литургију служио је Његово Високопреосвештенство архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Митрополиту је саслуживало многобројно свештенство из више епархија СПЦ, уз молитвено учешће мноштва вјерника, док је у име Цетињске богословије Митрополиту Амфилохију саслуживао професор архимандрит мр Кирило Бојовић.
Одговарали су ученици четвртог и петог разреда Цетињске Богословије и чланови Хора „Свети Николај Српски“ из Љубића код Чачка. Ученике Цетињске богословије на литургијском сабрању предовидили су професор архимандрит мр Кирило Бојовић и теолог Александар Вујовић.
У току Литургије Владика је миропомазао новокрштену дјевојчицу Марију.
 У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је подсјетио на Христову заповијест: „Будите свети као што је свет Отац ваш небески“.
 Он је казао да је мало оних који у току свог живота испуне ту заповијест.
 „Ево једнога таквог овдје међу нама – жив, видљив, опипљив – Свети отац наш Арсеније, светитељ српски, свеправославни, васељенски, који је од утробе матере своје кренуо тим путем“, казао је Владика.
 „Свети Арсеније је био испуњен светошћу и светињом, и такав је био и његов животни пут, његов вход и пењање његово небесима. Попут Првосвештеника Христа био је незлобив. Одвојен од грешника гредио је према Царству небескоме, за собом водио народ свој и води га до данашњег дана“, рекао је Митрополит Амфилохије.
Након Литургије благосиљан је славски колач, а Владика је сестринству на челу с игуманијом Јустином честитао славу и поздравио свештенство, свештеномонаштво и вјернике из других епархија СПЦ, као и пјеснике – учеснике „Других међународних Његошевих вечери поезије“.
Потом је у манастирском конаку приређена славска трпеза хришћанске љубави са празничним културним програмом, на којој су појали ученици Цетињске богословије.
Литургију поводом празника Светог Арсенија служена је и у Цетињском манастиру, а служили су је протосинђел Исак јеромонах Спиридон и јерођакон Рафаило. На литургији су појали и чтецирали ученици првог, другог и трећег разреда.
Празновањем Светог Арсенија Сремца, прослављена је и слава богословије у Сремским Карловцима, која ради под именом овог светитеља наше цркве. У име наше школе на слави карловачке богословије присуствовали су професори протојереј мр Арсеније Радовић и г. Аполон Мишченко.
 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930