Home / Вијести / САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ЖДРЕБАОНИКУ И ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

DSC_0153

Архијерејском литургијом, празничном Литијом и благосиљањем славског колача у манастirу Ждребаоник код Даниловграда у петак 21. новембра 2014. године, прослављен је  Аранђеловдан, храмовска слава ове древне светиње.

Началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, а саслуживали су му Епископ аустријско-швајцарски Господин Андреј са свештенством и свештеномонаштвом Митрополије црногорско-приморске.

У име Богословије Светог петра Цетињског на литургији је саслуживао архимандрит мр Кирило Бојовић, док су за пјевницом појала петорица ђака наше Богословије.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика Андреј је рекао да су хришћани наследници предања које је Бог преко анђела открио Своме народу.

„Ми данас, кад читамо Свето Писмо и кад служимо Свету службу, ми смо носиоци тог огромног духовног наслеђа које нам је дошло на спасење душе“, рекао је Владика Андреј. Он је казао да је ђаконска служба анђелска служба. „Они служе између људи и олтара. У олтару се дешавају страшне тајне, а ђакони носе ораре, а то су крила, и они посредују између олтара и народа“, објаснио је он. „А главна реч ђакона на Литургији су оне страховите речи после Символа вере: Стојмо добро, стојмо са страхом, пазимо да Свети принос у миру узнесемо. Арханђел Михаил је то открио Светим Оцима да би, кад дамо тај наш принос, то у страху и доброти учинили“, казао је Епископ аустријско-швајцарски.

Након причешћа вјерних храм је опходила празнична Литија са читањем Јеванђеља, а онда су благосиљани колачи храма и многобројних свечара којима је Аранђеловдан породична крсна слава.

Митрополит Амфилохије је затим поздравио Владику Андреја, а сестринство манастира Ждребаоник је Владици аустријско-швајцарском поклонило икону Светог Арсенија Сремца у спомен на ову његову посјету манастиру.

Митрополит Амфилохије је одликовао Златним ликом Светог Петра Другог Ловћченског тајновидца супружнике Веселина и Светлану Вукотиће, који су изродили и одгајили девет синова. Уз одликовање, Митрополит Амфилохије им је уручио и новчани поклон у износу од 900 евра. Сабор у манастиру Ждребаонику настављен је славском трпезом хришћанске љубави.

На овај празник служена је и Света литургија у Цетињском манастиру, у којој су узели учешћа професори и ученици Цетињске богословије.

Литургијом је начаствовао свештеник Анђелко Борићић, а саслуживали су му протосинђел Исак Симић, јеромонах Спиридон и јерођакони Рафаило и Јустин из манастира.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031