Home / Вијести / 23. НЕДЕЉА ПО ДУХОВИМА И СВЕТИ АПОСТОЛИ ОЛИМП, ЕРАСТ, РОДИОН И ДРУГИ СА ЊИМА – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

 

 

SAM_0831

У 23. недељу по Духовима, на споме празновања Светих апостола Олимпа, Ераста, Родиона и других са њима, служена је литургија у Цетињском манастиру, у којој су поред вјерног народа са Цетиња, братије из манастира, молитвено учешће узели професори и ученици Цетињске богословије.

Литургијским сабрањем началствовао је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, а саслуживали су му свештеници и свештеномонаси архијерејског намјеснитва цетињског.

Са пјевнице су одговарали ђаци Богословије Светог Петра Цетињског, а молитвено су учествовали многобројни вјерници.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да је у Божјој творевини све у знаку Свете Тројице и да је та тројичност нарочито записана у људском бићу.

„Човјеков ум, човјеково тијело, човјекова душа – то је троје у човјеку. Али, човјек је једно биће, иако је саздан, иако је створен од те тројичности и других Божанских дарива којима га је бог обдарио и које је записао у његову природу“, рекао је Владика.

Он је рекао да тајну Свете Тројице Свети Божји људи назиру и у другим природним својствима.

„Свака ријека која тече, она има свој извор, има свој ток и своје ушће, а једна је то ријека“, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Након Причешћа вјерних, на крају Литургије Митрополит Амфилохије је говорио о разлици између Божанске и демонске љубави.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031