Home / Вијести / СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ПОДГОРИЦИ У ОРГАНИЗАЦИЈИ МИТРОПОЛИЈЕ И БОГОСЛОВИЈЕ ПОВОДОМ НЕДЕЉЕ ПРАВОСЛАВЉА И 520 ГОДИНА ОБОДСКЕ И ЦЕТИЊСКЕ ШТАМПАРИЈЕ

 

b0360f72065319f7202b3a2f3cc08068

У храму Христовог Васкрсења у Подгорици у недељу 01. марта 2015. године, у организацији Митрополије црногорско-приморске и Богословије Светог Петра Цетињског одржана је свечана академија поводом Недјеље православља и у част 520. годишњице рада Ободске и Цетињске штампарије Црнојевића.

Свечаности су присустовали митрополит Амфилохије и гост СПЦ, архиепископ чешкословачке цркве Георгије, професори и ученици Цетињске богословије, као и свештенство из Подгорице, Цетиња,Никшића, Даниловграда, Будве.

На почетку свечане академије све присутне поздравио је Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, који је прочитао овогодишње добитнике школских и митрополитове награде за израђене светосавске темате.

У академији су узели учешћа, хор Богословије Светог Петра Цетињског под диригентском палицом ђакона мр Михајла Лазаревића, хор Светог Новомученика Станка, под руководством проф. Ленке Дурутовић, полазници школе вјеронауке са Цетиња, рецитаторска секција ученика Цетињске богословије, народни гуслар Рајо Војиновић. Чланове рецитаторска секције на овогодишњој академији читали су одломке из богослужбених књига с краја 15. вијека, као и одломке из Споменице о прослави 400 годишњице Ободске штампарије, која је штампана на Цетињу 1895. године.

Народни гуслар Рајо Војиновић пјевао је уз гусле пјесму „Крновске легенде“, аутора хаџи Радована Бећировића.

Празничну овогодишњу бесједу говорила је проф. др Татјана Суботин са Филозовског факултета из Београда.

После академије отворена је организована изложба дубореза Рада Пижурице из Никшића.

На крају академије све присутне поздравили су Митролит Амфилохије и Архиепископ Гергије. У обраћању, митрополит Амфилохије је истакао „своје задовољство даровима које је Митрополија Црногорско-приморска добила”.

“Изузетно сам срећан што је дио моштију цара Констатина донесен у Црну Гору из Белгије“, казао је.

Саопштио је и да ће мошти приложити у храму Христовог васкрсења.

Архиепископ чешкословачке цркве Георгије казао је да у присутнима види “прави одраз православља” и на крају их поздравио ријечима “Живјела Црна Гора, живио српски народ, живјело православље“.

Рекао је и како су односи двију црквава пријатељски зато што се Чешкословачка црква појављује као кћи Српске православне цркве.

“Пријатељски односи утемељени су и на љубави митрополита Амфилохија према нашој Чешкословачкој цркви“, рекао је.

Дуборезац Раде Пижурица поклонио је своја “два најбоља рада митрополиту Амфилохију и архиепископу Георгију”.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031