Home / Вијести / ХОР БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ УЧЕСТОВАО НА АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ КРСНЕ СЛАВЕ ХОРА „СВЕТИ САВА“ ИЗ ПОДГОРИЦЕ

 

Дјечји црквени хор „Свети Сава“ обиљежио је своју крсну славу Младенце духовном академијом, која је пред бројном публиком одржана у великој сали Културно-информативног центра ,,Будо Томовић“ у недељу 22. марта 2015. године. Пјесмом, игром, глумом, бесједама, али и дубокоумним стиховима публици ни једног тренутка није дозвољено да попусти пажња. Наравно, све је то награђено дугим аплаузима.

Уводну бесједу одржао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, подсјећајући присутне како је све почело.

Када смо служили на Момишићкој гори испред цркве, видио сам написане ријечи ,,Пустите дјецу да долазе к мени.“ Наставак тих ријечи јесу Христове ријечи ,,јер таквима припада Царство небеско“. Дјеца јесу оно што је најдрагоцјеније на земљи. Није случајно наш отац Јустин Ћелијски, боговидац, рекао и записао да ће нас пред Богом оправдати дјеца и цвијеће. Нема трећега, тако дивнога и тако величанственога као што су дјеца и цвијеће – казао је приликом свечане бесједе митрополит Амфилохије. Додајући да је најљепше дијете управо Христос, јер и за њега је записао древни пророк ,,Ти си најљепши између синова људских, благодат тече из уста твојих“.

– Ево вечерас су нас сабрали овдје Он као дијете младо, Христос Бог наш и наша дјеца сабрали овдје да нам прославе име Божје и да се сјетимо оних Младенаца, оне дјеце која су пострадала у вријеме римских императора, пострадала и остала под називом Младенци – рекао је митрополит. Обичај прославе Младенаца и данас се задржао у Православној цркви, па се и они који се вјенчавају, прослављају овај празник.

– Да би брак уродио истинским плодом мора бити стамен и непоколебљив. Светиња брака је вјечна светиња. Вијенци Младенаца се воздижу на небеса – казао је између осталог митрополит Амфилохије. Осврнуо се и на институцију брака која је у данашње вријеме, као и породица, најугроженија. Митрополит је додао да је много црквених бракова разведено од 1995. године, чак 42, те да се брак мора чувати због дјеце. У разводу највише губе и пате дјеца, сматра он, додајући, између осталог да је данас много дјеце која се дрогирају или су преступници по затворима, управо из разорених бракова.

Након бесједе митрополита Амфилохија почела је да се везе нит богатог културно-умјетничког програма, која је разгалила бројну публику. Редом су се низале пјесме ,,Најљепша мама на свијету“, ,,Ајде Јано“, ,,Густа ми магла“, ,,Мојој вјери“, ,,Где си било јаре моје“, ,,Вјера наша“, ,,Исполаети деспота“, ,,Младенци“ и друге. Публика је такође уживала у колажу црногорских пјесама, сплету игара из Србије, али и стиховима Василије Чичаревић посвећених страдању Исуса Христа.

Посебну пажњу публике привукла је и представа, васкршња басна, ,,Шума Веселинка“, коју су извели полазници школе вјеронауке ,,Младенци“. Представа је на занимљив и духовит начин најмлађима приближила основне појмове из религије и живота Исуса Христа, хронолошки и јасно, језиком који је намијењен најмлађима.

Програм је водила Василија Чичаревић. Духовна академија била је хуманитарног карактера. Наиме, улазница на овај догађај била је слаткиш за дјецу са хендикепом.

Одушевили публику

За богат културно-умјетнички програм побринули су се бројни учесници. Наступила су дјеца која похађају вјеронауку при Саборном храму Христовог васкрсења из хора „Свети Козма Етолски“ којим руководи Ана Ненадић. Учествовали су и полазници вјеронауке при цркви Св. Макавеја у Толошима под вођством Стојанке Радуловић, затим хор Богословије „Св. Петар Цетињски“ којим је дириговао ђакон мр Михајло Лазаревић. У програму академије представили су се полазници школе вјеронауке ,,Младенци“ при подгоричкој цркви Св. Ђорђа које води Снежана Поповић, полазници школе вјеронауке са Цетиња под вођством Вјере Вукић, као и КУД ,,Ђурђевданско коло“ који је извео сплет игара из Србије.

Након свечане академије, ученици Богословије били су гости Духовног центра у Подгорици, гдје је професор Цетињске богословије и парох подгорички протојереј-ставрофор Драган Станишић пререзао славски колач и освештао жито. Потом је за све присутне приређена трпеза љубави.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930