Home / Вијести / ПРОФЕСОРИ И ЂАЦИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ПОСЈЕТИЛИ СПЦО БЕЧ

 

SONY DSC

Група професора и ђака Богословије Светог Петра Цетињског, предвођена ректором ове црквено-просветне установе протојерејем-ставрофором Гојком Перовићем, боравила је од 14 – 18. маја у посјети парохијама Српске православне црквене општине у Бечу.

Посјета главном граду Аустрије уприличена је након обиласка парохија СПЦ у Епархији средњоевропској.

Првога дана посјете уприличен је обилазак културних и историјских знаменитости главног града Аустрије.

У суботу, 16. маја служена је Света литургија у цркви Христовог Васкрсења, у чијем наставку су октет цетињских богословаца под управом професора, ђакона Павла Љешковића и народни гуслар Рајо Војиновић приредили духовни програм.

С историјатом обновљене Цетињске Богословије домаћине је упознао теолог Александар Вујовић, аутор споменице која је објављена поводом 20 година од обнављања рада школе.

Увече је у цркви Светог Саве служена вечерња у чијем наставку је такође изведен овај програм, а сјутрадан, 17. маја, литургија је служена у цркви Успења Пресвете Богородице.

У овом храму такође је приређен духовни програм.

У повратку на Цетиње, 17/18. маја, уприличена је посјета манастиру Крка и тамошњој Богословији  „Света три јерарха“.

Отац Гојко Перовић каже да је ово била педагошка, поклоничка и мисионарска екскурзија.

„Њен педагошки карактер огледа се у чињеници да су се учесници екскурзије упознали са организацијом црквеног живота у дијаспори СПЦ, са радом свештенства у западноевропским државама, као и са међусобном везом већег броја помјесних православних цркава које дјелују ван своје матице“, каже он.

Према његовим ријечима, „путовање је било поклоничко, јер је у себи садржало наше учешће у бројним богослужењима и сабрањима вјерног народа око Божије Светиње, у градовима Аустрије и Њемачке, гдје постоји жива црквена заједница“.

Отац Гојко каже да је мисионарка димензија овог путовања везана за тзв. унутрашњу црквену мисију.

„Екскурзија се, наиме, показала као спона и веза међу вјерницима који су физички удаљени и који по природи ствари не знају једни за друге. Тко повезивање јача вјеру и бодри дух и једне и друге стране. Људима из матице много значи када виде да се вјера, образ и традиција чувају у далеким мјестима Европе, а опет нашим исељеницима представља укрепљење долазак благослова из Светиња у њиховој родној груди. Поред тога, ово наше путовање је имало и тај повод да православни вјерници који живе и раде у Њемачкој и Аустрији материјално помогну нашу школу, што, опет, на одређен начин јача Цркву и њене темељне институције каква је несумњиво Цетињска Богословија“, каже отац Гојко.

Ипак, мишљења је он, над свим овим разлозима и мотивима стоји братско сусретање, као основна снага која људе покреће на ову врсту путовања.

„Радост и пожртвовање које су наши домаћини показали када су нас примили у госте највеће је благо које смо након овог пута понијели у нашим душама. Користим ову прилику да се захвалим свештеницима и њиховим породицама, управама црквених општина и вјерном народу у Загребу, Минхену, Нирнбергу, Штутгарту, Манхајму, Билефелду и Бечу. Они су својим гостољубљем учинили да се на свим овим даљинама осјећамо као код куће“, закључак је и порука ректора Цетињске Богословије оца Гојка Перовића.

 

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930